Rubriky:

Co na talíř

Cukr je nebezpečná droga, která se skrývá všude

7. března 2017 08:56

O škodlivosti cukru se začíná stále více mluvit. To proto, že je pro moderního člověka stále větším problémem. Obezita, cukrovka, ztučnění jater, to je jen malý výčet toho, co taková relativní novinka v našem jídelníčku dokáže zařídit. Lidstvo za celý svůj vývoj ještě nikdy nejedlo tolik cukru, co dnes. A přitom se tak málo hýbalo jako dnes. Poměrně alarmující statistiky přináší třeba i sousední Rakousko, země bohatství a zdravého životního stylu.

 

Profimedia.cz

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

„Sladký", toto slovo má pro nás veskrze pozitivní nádech. Sladký byl dnes sestřenčin chlapeček ve školce, žena na vás nešetřila sladkými polibky a sladká bude i pomsta vykonaná na sousedech v odvetu za noční diskotéky. Konzumované sladké věci spouštějí v našich mozcích chemické hormonální blaho. To proto se na nich tak snadno stáváme závislí, to proto po nich toužíme stále více a více. Cukr je moderní droga nejchudších. Stále více jsou ohroženy děti. Rakouská studie potvrzuje, že nejvíce právě ty z nižších socioekonomických vrstev.

CUKR JAKO ŠPATNÝ SLUHA I ŠPATNÝ PÁN: Jste závislí na cukru? Neměl by tvořit více než 5 % vašeho energetického příjmu

Co si budeme nalhávat, cukr je především skvělý pomocník výrobců a obchodníků. Je velmi levný a lze jej přisypávat místo dražších ingrediencí vlastně do všeho. Ono to pak lépe chutná ‒ a když se vyvine ještě nějaká ta závislost spotřebitele, tím lépe. Za posledních sto let se naše spotřeba cukru v potravinách zvedla více než dvacetinásobně. Naše fyzická aktivita se na druhou stranu začíná blížit nule. „Náš současný životní styl je patologický. Příliš energie v potravinách v kombinaci s nedostatkem pohybu je hlavní příčinou poruch metabolismu. Cukr představuje čistou energii, které máme až přespříliš. Nemáme šanci ji spotřebovat, protože se nedostatečně hýbeme," má jasno univerzitní profesor H. Toplak z Universität Graz.

Potraviny s dodatečným cukrem ve svém důsledku ovlivňují hladinu cukru v krvi, nezasytí nás a vedou k obezitě a rezistenci vůči inzulínu, což po čase končí cukrovkou. Mezi největší „škůdce" patří takzvané soft drinks, slazené nealkoholické nápoje. V ohrožení jsou pak zvláště malé děti. Zatímco se jejich vnímání chutí teprve vytváří, bývají zahlceny přeslazenými potravinami. Snadno se pak stávají oběťmi závislostí a nejsou schopny akceptovat potraviny, které obdobné požitky nepřinášejí.

TVRDÁ DATA Z RAKOUSKA
30 % 14letých trpí obezitou
• O 60 % častěji se vyskytují problémy u dětí s migrační minulostí
• Největší rozdíly ovšem předznamenávají společenské vrstvy. Zatímco v nejnižších vrstvách lze pouze v 10 % případů hovořit o zdravém způsobu stravování, u středních a vyšších vrstev je to více jak polovina.

Problémům, které mohou vést až k steatóze jater, poruchám metabolismu, nealkoholické steatohepatitidě, cirhóze jater a rakovině, chtějí u našich jižních sousedů čelit již na základních školách speciální výukou zaměřenou na zdravé stravování a životní styl. V jednání jsou také potraviny se sníženým obsahem cukrů, které by byly cenově přístupné širokým vrstvám obyvatelstva. Uvidíme, jak se bude našim sousedům dařit. Pokud se to osvědčí, vyjde v českých zemích zřejmě časem švejkovská vyhláška s názvem „Nežrat tolik a běhat!".

kü, Sport.cz

Máte představu, kolik konzumujete cukru?

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv srpen září říjen listopad prosinec leden 2018 únor 2018 březen 2018 duben 2018 květen 2018 červen 2018 červenec 2018 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina Zlínský kraj
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce