Hlavní obsah

Odstartujte den chia dobrotou, která povzbudí nejen chuťové pohárky

Klára Antonova FischleinováSport.cz

Snídaně je základ. Není nad to začít den pořádným jídlem. Mělo by vám chutnat, ale také zdravě nabudit organismus a připravit jej na další tréninkový den. Asi se shodneme, že chleba se salámem ani rohlík s medem v této kategorii neobstojí. Jestli vás už omrzely ovesné a jáhlové kaše na sto způsobů, zkuste chia pudinky – s těmi si nějakou dobu vydržíte hrát. A olizovat se u toho budete až za ušima.

Foto: Profimedia.cz

Chia pudink může být zdravou, a přitom nenáročnou snídaní.

Článek
Fotogalerie

O chia semínkách si můžete na internetu číst hodiny a stále budete objevovat nové a nové superlativy. Ve zkratce jde o zázrak, který znali už aztéčtí běžci a válečníci, protože jim zajišťoval živiny a energii. Chia semínka obsahují několikanásobně víc vápníku než mléčné výrobky, výrazně více železa než špenát a mnohem více hořčíku než brokolice. K tomu bílkoviny, vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a dlouhý výčet vitamínů i minerálů. Pro tyto vlastnosti je to potravina skvělá pro všechny sportovce se zvýšenou fyzickou aktivitou a také pro lidi překonávající stresové období.

Teď ale k praktické stránce chia semínek, která nadchne kuchaře i strávníky. Jejich výhodou je, že nemají prakticky žádnou chuť a využití v kuchyni tak záleží jen na vaší fantazii. Můžete na nich postavit dezerty stejně jako jimi ozdobit polévku, hlavní chod, nebo je přisypat do ovocných koktejlů. Tentokrát potěšíme dvěma recepty hlavně mlsné jazýčky.

Kakaový chia pudink s ovocem

Rychlý, snadný, lahodný a výživný – takový je kakaový chia pudink zdobený ovocem. A klidně nejen jím, stejně tak se navrch hodí třeba oříšky, sušený kokos nebo cokoliv jiného, co máte rádi.

Na větší snídaňovou porci potřebujete dva banány, avokádo (stačí středně měkké), vrchovatou lžičku kakaa či karobu a polévkovou lžíci chia semínek. Banány s avokádem nakrájejte na libovolně velké kousky a rozmixujte tyčovým mixerem. Do vzniklého „pudinku" přimíchejte kakao či karob a chia semínka. V misce pak pudink ozdobte čerstvým ovocem (doporučuji zkusit kiwi), které máte rádi, a případně dalšími dobrotami.

Uvidíte, že vás taková snídaně nejen chuťově nakopne, ale také zasytí na celé dopoledne. Zároveň nezatíží váš žaludek, pokud po snídani vyrážíte na obtížnější běh. Dámám možná postačí i poloviční porce. Pokud vám pudink zachutná, tak vás tahle snídaně vzhledem k nekonečnému množství variací hned tak neomrzí.

Mléčný chia pudink s ovocným mišmašem

Další z mnoha variací chia pudinků je mléčný. Záleží jen na vás, zda použijete klasické mléko, nebo rostlinou alternativu v podobě kokosového, mandlového či sojového... U tohoto pudinku musíte začít s přípravou několik hodin předem. Pokud ho plánujete snídat, tak ideálně večer.

Několik lžic chia semínek (množství si pak upravíte podle vlastní zkušenosti a preferencí) přelijte v misce cca 250 ml mléka. Jestli si ujíždíte na sladkém, tak si pudink v této fázi oslaďte dle chuti a vše důkladně promíchejte. Pak už nechte misku s chia semínky stát (sem tam směs zezačátku ještě můžete jemně zamíchat, aby se všechna semínka neusadila pouze na dně). Ta postupně vstřebají tekutinu, nabobtnají a ráno přijdete k „želatinové" hmotě, která je výtečná s mačkaným ovocem jakéhokoliv druhu a stejně jako u předchozí verze pudinku i s dalšími přísadami.

Oběma pudinky můžete také pohostit návštěvu jakožto zdravým a skvěle vypadajícím dezertem. Případně se dobře hodí i na svačinu.

Reklama