Hlavní obsah

Doping skrývá i vaše lednice. Čtyři podpůrné látky, které možná taky zneužíváte

Praha

Doping je špatnost a zlo. Na tom se všichni, minimálně ti z nás, co na svých sportovních výsledcích nejsou existenčně závislí, shodneme. Je to mor a hnus, který už dávno zaneřádil startovní pole profesionálních soutěží a svou cestu si klestí i do řad amatérů či vyloženě hobíků. Ledy jsou to křehké a hranice legálnosti tenké. Existují však i látky, které nám pomohou zlepšit výkony, a přitom je seženete v běžné samoobsluze. Je to doping? No tak určitě! Naštěstí ale ne ten zakázaný. Zneužíváte ho taky?

Foto: Profimedia.cz

Třeba taková třešeň. Tušili jste, že jde o doping?

Článek

Přinášíme přehled nejznámějších povzbuzovadel výkonu, které nejsou na žádné černé listině. Neriskujete tak žádnou diskvalifikaci. A překvapí vás určitě i fakt, že je vlastně už dávno znáte, nebo dokonce používáte.

Prvním podpůrným prostředkem je nejčastěji užívaná droga světa ‒ kofein. Jeho zdrojem je ve většině případů lahodně vonící káva. Kofein zvyšuje koncentraci a reakční rychlost. Zvyšuje efektivitu energetických procesů v těle, a to hlavně pokud jde o využívání tukových zásob při déle trvající zátěži (vytrvalci již bystří). Další, i když těžko říci, zda úplně vítanou vlastností ranní kávy je, že urychluje „peristaltické příhody". Takže běžci zpravidla nemají před závody problémy s vyprazdňováním. S kofeinem se to ale musí trochu umět. Pravidelným předávkováváním u sebe můžete vůči němu vypěstovat rezistenci. O psychické závislosti pak ani nemluvě.

To u červené řepy nic takového nehrozí. Na prvního sportovce předávkovaného její šťávou svět teprve čeká. Několik významných studií již před lety ukázalo, že tato kořenová zelenina může znatelně zvýšit naše vytrvalostní možnosti (bohužel pouze dočasně). Aniž bychom vás chtěli trápit středoškolskou chemií, naznačíme pouze, že tady jde o přeměnu anorganického dusičnanu na dusitan, pak do toho vstoupí nějaká ta oxidace a výsledkem je zvýšený průtok krve ve svalech a zlepšení aerobního výkonu (na podobném principu pracuje i viagra). Na západních trzích už existují speciální ampule se šťávou z červené řepy pro sportovce těsně před výkonem. (Její účinky už naše redakce také testovala - na Brighton Marathon.) Ovšem stejné látky obsahuje i další zelenina. Zkuste si někdy šlehnout také rebarboru, rukolu nebo špenát!

Další doping máte pravděpodobně doma v lednici a používáte ho tak nějak z rodinné tradice na rozhánění pooslavové opičky. Jde o lák z okurek. Prý obsahuje vysoká množství sodíku a dokonce antioxidantů. Jeho hlavní složkou je voda plná elektrolytů, takže vám pomůže také k řádné hydrataci. Lák je prý krajně vhodný pro ty, kteří se hodně potí nebo se chystají na závody v horkém počasí. Zabraňuje dehydrataci a křečím.

Hitem poslední doby se staly také třešně. A protože ty nám bohužel nerostou celý rok, jsme odkázání opět na jejich šťávu. Podle posledních výzkumů by třešně měly pomáhat tělu vyrovnat se lépe se zátěží a rychleji regenerovat. To ale není všechno: Obsahují protizánětlivé látky, a dokonce by měly potlačovat bolesti už během zátěže. Je to vlastně taková zdravá náhražka oné pověstmi okřídlené „růžové tabletky štěstí". Ale ruku na srdce: Nemyslíte si, že ten závod je skutečně pro vás, když si na něj netroufnete bez ibáče, že ne?!

Užíváte některý z těchto podpůrných prostředků?
No tak určitě, štěstíčku a výkonům je třeba jít naproti.
69,4 %
Nevím, netuším, co mi manželka dává všechno do jídla.
10,6 %
Ne, jsem křišťálově čistý a myslím to upřímně.
20 %
Celkem hlasovalo 555 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Ibuprofen