Rubriky:

Co na talíř

Potěšení na talíři – zdravý a chutný chřest

2. června 2017 13:05

Sezóna chřestu je v plném proudu! Chřest lékařský (asparagus officinalis) roste spíše v teplejších oblastech, ale pěstuje se také u nás. Obsahuje oligosacharid inulin a i pro nás potřebnou a opomíjenou vlákninu. Je bohatý na křemík, draslík a fosfor, sodík, mangan a železo. Obsahuje také kyselinu listovou. Je silně čistící, působí na ledviny a močové cesty.

 

Profimedia.cz

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Jak poznat ten dobrý a čerstvý? Stonky jsou vždy lepší, když jsou silnější – po oloupání z nich aspoň něco zbude. Neměly by být nahnědlé, duté a na lomu tvrdé. Jen tehdy, je-li krásně šťavnatý, je skutečně čerstvý. Jistě, že si jej můžete v supermarketu koupit po celý rok, ale právě nyní kolem období svatého Jana, je jeho nejlepší čas. Zelený a bílý chřest jsou toutéž rostlinou – jen s tím rozdílem, že ten bílý roste pod zemí, bez chlorofylu. Má o něco jemnější chuť, je lehce nasládlý a vaří se o něco déle. Můžeme potkat také o něco menší chřest fialový s vyšším obsahem přírodního barviva antokyanu.

Před přípravou stonky nezapomeňte oloupat. Ze slupek se dá udělat vývar, ale vlákna z nich zatraceně lezou do zubů, pokud necháte škrabku zahálet. Neloupané nechte pouze hlavičky a přilehlých pár centimetrů. A právě hlavičky jsou na chřestu tou nejlahodnější částí. Slupka může být také trochu hořká a pokazit výsledný dojem. Je-li nejspodnější část dřevnatá, odřízněte ji. Jen ty úplně nejmladší rostlinky není třeba loupat.

Krémová chřestová polévka s bílým vínem

Na chutnou chřestovou polévku stačí něco kolem deseti stonků. Ty oloupeme, ale slupky hned nevyhazujeme – povaříme je ve stejném hrnci spolu s oloupanými stvoly. (Jen je před závěrečným rozmixováním nezapomeneme vyndat.) Ve druhém hrnci uděláme trochu světlé jíšky, do níž vmícháme „malého panáka" bílého vína. Zbytek lahve si později vychutnejte s dalším chřestovým chodem. Přilijeme odvar z chřestu, z pevných částí oddělíme slupky (ty už nepotřebujeme) a několik hlaviček na pozdější ozdobu. Ostatní rozmixujeme, pro zjemnění chuti přidáme smetanu a na ochucení sůl, muškátový oříšek a trochu bílého pepře. Nakonec přidáme hlavičky a trochu čerstvých bylinek ze zahrádky.

Jako druhý chod, nebo nemáme-li chuť právě na polévku, lze chřest upravovat na mnoho způsobů. I špičkoví kuchaři doporučují ty nejjednodušší. Oloupané stonky uvaříme ve vodní lázni, kam můžeme přidat bílé víno, citrón, bobkový list, sůl a pepř. Vaří se na skus, neměl by být příliš rozměklý. Povařený chřest by mohl zešednout – pro přípravu na studeno, například na salát, je dobré nechat jej rychle zchladit. Při nejjednodušších úpravách vynikne pravá chuť chřestu. Nakrájené kousky orestujeme na másle nebo ghee a servírujeme třeba s parmazánem. Jako příloha se hodí brambory, rýže, ale třeba i nějaký ten kousek flákoty.

Povařené stonky můžeme nechat vcelku, nebo jen na půlky, položit jich vedle sebe několik na talíř, překrýt plátkem kvalitní šunky a sýra a malinko zapéct (to lze udělat i v mikrovlnce). Tuhle jednoduchou rychlovku mám ráda, když nemusím zapínat troubu kvůli pár minutám. Jestli ale chcete být poctivější, předehřejte si ji na 200 °C, čerstvé (a nevařené) výhonky oloupejte, zbavte tvrdých konců a dejte do pekáčku spolu s pokrájenými stroužky česneku. Pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete, přidejte podle chuti i další koření, například tymián. Pečte 20 minut, na posledních 5 minut posypejte parmazánem.

Vynikající je ale také gratinovaný chřest. Povařený a usušený chřest v gratinovací misce pokapejte trochou másla, posypte strouhaným sýrem a dejte na chvíli pod gril nebo do trouby.

Vanda Kadeřábková-Březinová, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv listopad prosinec leden 2018 únor 2018 březen 2018 duben 2018 květen 2018 červen 2018 červenec 2018 srpen 2018 září 2018 říjen 2018 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina Zlínský kraj
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce