Rubriky:

Co na talíř

Chvála černého bezu - pročistěte dýchací cesty

22. června 2017 12:52 - Praha

Bez černý (sambucus nigra) je u nás hojně rozšířený keř, jehož velké okoličnaté květy krémové barvy a charakteristické vůně nelze přehlédnout. Jeho využití je přepestré – od domácí kuchyně a lékárny až po výrobu hudebních nástrojů. Co nám tento keř všechno může nabídnout a jak to nejlépe zpracovat?

 

Profimedia.cz

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Květy obsahují léčivé látky, které rozpouštějí hleny a hodí se tak při akutních i chronických onemocněních dýchacích cest. Příznivě působí rovněž na trávení a mají diuretické (močopudné) účinky. Osobně si v tomto období vždy nasuším pořádnou zásobu na všechny ty kašlíčky, rýmičky a indispozice podobného druhu. Přidám k tomu dále šalvěj, mateřídoušku, jitrocel (list), a pokud se zadaří, i podběl či diviznu (květ). Je z toho skvělý čaj, s nímž elegantně odpráskneme všechny nežádoucí nánosy z dýchacích trubek. Je-li hůře, popíjíme ještě minerálku Vincentku a tekuté kolostrum, a farmaceutické koncerny na nás mnoho nevydělají. Suší se nejlépe v sušičce na ovoce, květům tak zůstane jejich barva a nezhnědnou.

Špenát: zmýlená neplatí, přesto jde o zázrak

Květy si dále můžete naložit (macerovat) a udělat si z nich bezinkový sirup, rovněž jako mocného spojence v domácí lékárně a ředěný pak i jako chutný nápoj, nebo bezinkovou limonádu. Zatímco je sirup při dobrém skladování celoroční záležitost, limonáda je typickým sezonním pitím. Sezonu si lze trochu prodloužit vyhledáváním květů z rostlin, které vyrostly ve stínu, na kraji lesa a podobně, i když už jinde odkvetly. Pokud už ale u vás odkvetlo úplně všechno, nezoufejte a počkejte si koncem léta na plody – rovněž k výrobě šťávy, ale i třeba likéru či vína. Syrové je ale určitě nejezte, pokud byste si právě nechtěli zaběhat. A to hodně rychle, ale jinam. Obsahují látky sambucin a sambunigrin s projímavými účinky, které se však dozráním a povařením ztrácejí. Listy a kůru z podobných důvodů raději také nejezte, i když ty vás díky svému typickému pachu nejspíše lákat nebudou. Dříve ale lidé věřili, že tato rostlina působí preventivně proti dobytčímu moru, proto ji vysazovali v blízkosti stájí a chlévů. Výhonky mladých rostlin zase měly mírnit bolest zubů.

Jak na bezinkovou limonádu? Vezmeme asi 12 květenství a velký hrnec (4-6 litrů). Nalijeme vodu, nadrobíme a nasypeme droždí po celém dně. Nemícháme. Nasypeme cukr, rovněž rovnoměrně po dně. Pro odměření beru skleničku s objemem cca 200 ml. Taktéž nemícháme. Vložíme květy tak, aby byly ponořené, pokapeme citronovou šťávu a necháme 24 hodin v chladném místě. Poté květy vyjmeme, přecedíme a plníme do připravených PET láhví. Ideální k rychlé konzumaci – v lednici vám limonáda sice několik dní vydrží, ale pracuje dále a namísto její charakteristické sladko-bezové chuti byste cítili už jen to droždí. A necháte-li ji v teple, je větší kandidát k výbuchu snad už jen burčák.

Na sirup potřebujeme rovněž velký hrnec, ale květů více: 40-60. Ty vložíme do hrnce s vodou a necháme v chladném místě tři dny. Poté si připravíme druhý velký hrnec a 5 kg cukru. Macerát rozdělíme do dvou hrnců – přidáním cukru totiž značně nabude na objemu. Zamícháme a zahříváme, ale ne do varu – jen do vytvoření pěny. Pro konzervaci vmícháme do každého z hrnců po malém sáčku kyseliny citronové. Pěna se vyčistí. Necháme pomalu vychladnout a klidně druhý den pak sléváme do připravených lahví. Skladujeme v chladnějším místě, ideálně ve sklepě.

Bezinkové květy lze také jíst. Stačí je jen obalit v těstíčku z vajec a mouky a osmažit. Podobně takto můžete zkusit i květy akátu, které kvetou ve stejný čas. Mají malinko odlišnou chuť, pro někoho jemnější, pro jiného naopak více aromatickou.

Až přiběhnete a budete se chtít něčím zklidnit, zkuste si ze dřeva černého bezu vyrobit píšťalku. Slovenští sousedé jej využívali k výrobě fujar a při troše času a šikovnosti si můžete vyrobit v našich podmínkách i nástroj didgeridoo.

Vanda Kadeřábková-Březinová, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv srpen září říjen listopad prosinec leden 2018 únor 2018 březen 2018 duben 2018 květen 2018 červen 2018 červenec 2018 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina Zlínský kraj
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce