Hlavní obsah

Zimní superpotraviny - pohanka

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Tělu prospěšné, zapomenuté a znovuzrozené. Tedy takové, jimiž se po dlouhá staletí živily generace našich předků, dokud je nevytlačila rýže, brambory, těstoviny a knedlíky. A podle východní medicíny je právě v období zimy, kdy vládne element Vody a meridiány ledvin a močového měchýře, je konzumace těchto potravin a celková očista těla prospěšná dvojnásob. Pohanka je zdravá, léčivá a navíc bezlepková.

Foto: Profimedia.cz

Pohanka - opomíjená superpotravina.

Článek

Pohanka není obilovina

Jde o jednoletou bylinu z čeledi rdesnovitých. Ráda roste na lehčích hlinitopísčitých půdách, jen nemá ráda jarní mrazíky. Konzumujeme pak její semena – nažky. Pokud byste je měli snad i se slupkou, slupky nevyhazujte a rovnou si pořiďte další pytel – jsou z nich perfektní polštářky, na nichž se dobře spí i relaxuje po tréninku. Pohanka (Fagopyrum esculentum) pochází z jihovýchodní Asie, z Himalájí.

Do Evropy se dostala ve 13. století pravděpodobně od tatarských bojovníků, kteří si ji vozili v kožených měšcích zavěšených na koňském sedle. A protože byli nevěřící – pohané, dostala tak tato potravina plná vitamínů a minerálních látek svůj název. Obsahuje minerály jako draslík, vápník, fosfor, selen a hořčík a také vitamíny skupiny B. Mimo jiné jsou v ní obsaženy v obdobném poměru sacharidy a bílkoviny. Nejdůležitější látkou v pohance je flavonoid rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě působí na cévní systém. Pohanka je též zdrojem vlákniny.

Léčivé účinky pohanky

Díky obsahu rutinu je významný pozitivní vliv na cévní systém, v prevenci a léčbě. Kdo má křečové žíly nebo mu více hrozí trombózy, infarkt či mrtvice, může si konzumací pohanky hodně polepšit. Pohanka dále napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi a snižuje jeho vstřebávání z potravy. Opravuje popraskané žilky v oku a pomáhá též v léčení hemoroidů. Je přírodním lékem také pro náš trávicí systém – pomáhá uklidňovat žaludeční a duodenální vředy a regeneruje játra. Je bezlepková a hypoalergenní, postaví na nohy mimo jiné i oslabenou slinivku břišní a má protirakovinné účinky.

Jak na ni v kuchyni

Abychom pří přípravě pohanky zachovali všechny důležité léčivé látky a vitamíny, nevaříme ji. Zalijeme ji vařící vodou a necháme pod pokličkou pořádně (několik hodin!) nabobtnat. Pokud ji vaříme, nemělo by to být příliš dlouho. Lze ji použít též při pečení chleba a budete-li chtít něco rychlého, sytého a přitom výživného, udělejte si pohankovou kaši s datlemi.

Na tu je nejlepší pohanka-lámanka, jejíž zrna jsou mírně drcená. Kaše bude jemnější. Lámanku přivedeme k varu a stáhneme. Je třeba hlídat, aby neutekla. Buďto ji vaříme na velmi mírném stupni cca 8 minut, nebo jen přivedeme k varu a necháme dojít 40 minut přikryté v utěrce a v peřinách. Přidáme datle, nebo i jiné sušené ovoce, můžeme dále dochutit javorovým nebo agávovým sirupem, skořicí nebo kakaovým práškem. Nechcete-li mít kaši jen „vodovou", můžete přidat trochu přírodních „mléčných" nápojů. Jako lehčí oběd si dopřejte pohankové rizoto.

Na pytlík pohanky (250 g) použijeme půl litru vody nebo vývaru. Zalijeme vařící osolenou vodou či vývarem a necháme půl dne bobtnat (nebo narychlo krátce povaříme). Vedle na pánvičce si na cibulce připravíme buďto směs různých druhů zeleniny, nebo třeba i houby (na kmíně). Před podáváním promícháme. Zeleninové rizoto podle chuti posypeme strouhaným sýrem nebo hoblinami parmezánu a obložíme mladými salátovými lístky. Pokud rádi pečete, můžete si upéct chléb či bábovku z pohankové mouky, kterou můžete použít i k přípravě nádivky.

Reklama