Hlavní obsah

Kadeřávek – ideální zimní zelenina

Praha

Tento bráška rozličných druhů známějších kapust je u nás drobet nedoceněný. Je to ale škoda, protože je to doslova elixír zdraví. Je bohatý na vápník, vitaminy C a K a železo. Dále obsahuje vitaminy řady B, karotenoidy, lutein, hořčík, fosfor, kyselinu listovou, jód a vitamín E. Působí protinádorově, protizánětlivě a detoxikačně. Je bohatý na vlákninu a minerály. Podporuje činnost štítné žlázy, metabolismus a imunitní systém, upravuje trávení, pomáhá likvidovat patogenní bakterie a viry v těle.

Foto: Profimedia.cz

Kapusta kadeřavá do zdravého běžeckého jídelníčku určitě patří.

Článek
Fotogalerie

Kapustu kadeřavou (Brassica oleracea) znali už ve starém Římě. Je chutnou surovinou do kuchyně na přípravu polévek či jiným hlavních jídel a příloh. Existuje řada jeho odrůd a kříženců, od zakrslých s výškou okolo 40 centimetrů po dvoumetrového dlouhána Jersey Kale. Liší se barvou i kadeřením listů, chutí i obdobím, kdy je nejlepší. Časnější a pozdní odrůdy tak lze sklízet v průběhu celé zimy.

V zimě chutná nejlépe – čím to? Nízké teploty v zimě rozkládají škroby na jednodušší cukry. Jeho chuť je proto jemnější a sladší, nemá tak ostré aroma jako jinak brukvovité rostliny mají a je lépe stravitelný.

Kadeřávek na talíři – kadeřávkové závitky

Kadeřávek má v kuchyni pestré využití – v polévkách, salátech, v hlavních jídlech i jako samostatná příloha. Po kadeřávkových závitcích jsme se mohli doslova utlouct.

Co potřebujeme? Mleté maso jako na karbanátky, kadeřávkové listy, 1 menší cibule, 1 vejce, malé množství strouhanky, na ochucení trochu majoránky, mletého pepře, červené papriky, soli a kmínu. Z masa, koření, strouhanky a vajíčka vypracujeme hladkou hmotu. Listy kadeřávku krátce spaříme a odstraníme tvrdé řapíky a žebra. Odkrojené tvrdé části ale můžeme dále nakrájet nadrobno a přidat do masové směsi, další tepelnou úpravou dále změknou. Z masové hmoty vykrajujeme malé šištičky, které balíme do listů kadeřávku a převážeme nití. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a závitky restujeme, podle potřeby podlijeme vodou a doměkka dusíme.

Jako samostatná příloha i do palačinek

Omyté listy povaříme v páře 5-8 minut a servírujeme polité máslem nebo bílou omáčkou. Podusit jej můžeme rovněž s cibulí, petrželí či kousky šunky. Takto upravené listy lze rovněž zarolovat do palačinek. Ty chutnají zvláště dobře s přidanými houbami, šunkou nebo vejcem. Listy můžeme také restovat. Nahrubo nakrájené listy restujeme na rozpáleném oleji 3 minuty, poté dosolíme, lehce popepříme a přidáme citronovou šťávu. Jako příloha se dobře hodí k masům, například vepřové panence, ale rozumí si i s dalšími druhy zeleniny – dýní nebo luštěninami. Další vyžití jsou těstovinové směsi nebo rizota. Malé kousky syrových listů můžeme přidat i do závěrečného zeleninového salátu s vejcem.

Tekutý kadeřávek

V zimě není nad poctivou, hustou a výživnou kapustovou polévku. Listy pokrájíme. V hrnci připravíme na másle nebo na oleji nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený stroužek česneku. Ve směsi cibulky a česneku můžeme také osmahnout trochu rýže. Přidáme listy, vše promícháme, zalijeme vodou a vaříme doměkka, dochutíme polévkovým kořením, majoránkou, česnekem a dosolíme. Kadeřávek se může stát i vděčnou surovinou pro přípravu domácích zeleninových šťáv.

Lednička přímo na zahradě

Kdo má zahrádku, může jej zkusit vypěstovat. Semena mnoho nestojí, a jeho pěstování je nenáročné, bez extra požadavků na půdu. Koncem května jej lze zasít přímo na záhon do řádků, které bude třeba později vyjednotit tak, aby rostliny byly zhruba 60 centimetrů od sebe. Je otužilý a odolný proti škůdcům. Na zahradě proto vydrží i přes zimu okolo -15 stupňů. Můžete si jej tedy v průběhu zimy postupně sklízet a zpracovávat.

Reklama

Související témata:
Závitky