Rubriky:

Co na talíř

Bršlicová polévka – zdravý talíř téměř zadarmo

11. května 2018 12:14 - Praha

Napadlo vás, že se můžete zdravě najíst vskutku zcela zdarma a nenechat přitom horentní sumu v prodejně zdravé výživy či vegetariánské restauraci – a ještě si u toho zvelebit zahrádku? Postačí k tomu jen trocha plevele ze záhonu a běžné polévkové ingredience, na které jste zvyklí.

 

Profimedia.cz

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Bršlice kozí noha je rostlina z čeledi miříkovitých, s květenstvím z bílého okolíku, podobná například mrkvi či petrželi. Její lístky proto chutnají velmi podobně a obsahují i podobné látky, její kořen ale není tak velký jako u hospodářsky využívaných příbuzných, a proto neslavně spadla do kategorie „plevel", kterou zahrádkáři nemívají v oblibě. Ale protože my běžci víme, jak je pro nás zdravá strava důležitá, nemusíme bršlici hned stříkat roundupem, ale ze zahrádky prostě jen otrhat. A navíc v biokvalitě!

Plevel na talíři

I když jistě, čeho je moc, toho je příliš a někde se bez motyčky neobejdeme, aby neutlačovala jiné rostlinky. Kousek bršlice si ale na příhodném místě v zahradě určitě nechte. Není snad ani třeba připomínat, že nejlepší jsou ty mladé, ještě zkroucené nebo alespoň světlé lístky. (A pozor, nezaměňte ji s jedovatou tetluchou kozí pysk, ta ale nebude chutnat jako mrkev. Mezi miříkovité patří i nechvalně proslulý bolševník, ten byste ale také nejspíš poznali a nesnědli.)

Jak ji udělat?

Vyzkoušela jsem dva způsoby: Na první si uděláme na cibulce s trochou kmínu pokrájené brambory – podusíme do měkka, přidáme vodu a pořádnou mísu omytých bršlicových lístků. Vše rozmixujeme a dochutíme oblíbeným polévkovým kořením. Přidáme na dozdobení trochu čerstvých pokrájených lístků bršlice, rozrazilu nebo popence. Na zelené polévce vypadají dobře kvítky sedmikrásek, fialové kvítky popence a rozrazilu i rozemnuté květy pampelišky.

Protože mi ale děti chuť kmínu příliš neakceptovaly, vyzkoušela jsem způsob druhý: Na másle udělala cibulku a rovnou přidala bršlici. Vše jsem postupně zamíchala, přidala vodu, krátce povařila a rozmixovala. Na dochucení se hodí trocha himalájské soli, směs sušených domácích polévkových bylin a kurkuma, lze přidat a zamíchat i vejce. Ozdobit lze opět přírodně, nebo – chcete-li, osmaženými kostičkami z housky. Polévku lze trochu zjemnit smetanou.

Vanda Kadeřábková-Březinová, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv červen červenec srpen září říjen listopad prosinec leden 2019 únor 2019 březen 2019 duben 2019 květen 2019 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina Zlínský kraj
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce