Hlavní obsah

Nebuďte tlustí, ulevíte i svému dýchacímu systému a vyhnete se astmatu!

Obezita je jednou z nejvíce zastoupených civilizačních chorob světa. Česko je v žebříčku evropské osmadvacítky na čtvrtém místě, co se týče obezity mužů, a české ženy zaujímají „jen“ pátou příčku. Komplikací, které nadměrnou tělesnou váhu provázejí, může být celá řada. Ve Spojených státech amerických se nyní podařilo dát do souvislosti s obezitou také výskyt astmatu.

Foto: Profimedia.cz

Obezita je startovním výstřelem také pro astma. Utečete mu?

Článek

Ukazuje se, že jedním z mnoha symptomů astmatu je nadváha. Vyplývá to z nové americké studie, která dává do úzké souvislosti riziko astmatu s nadměrnou tělesnou hmotností. Základ pro toto tvrzení vědců je jednoduchý fakt, že tlustí lidé trpí více na záněty v oblasti dýchacího svalstva, což také zvyšuje nebezpečí, že onemocní na astma. Navíc mají silně obézní lidé redukovanou schopnost vzdorovat nemocím obecně. Dále lidé trpící obezitou nereagují tak dobře na léčbu kortikosteroidy, které se obvykle v případě astmatu nasazují.

Výzkumníci vystavili lidské buňky z dýchacích cest vlivu histaminů, chemikálií, kterými náš imunitní systém reaguje při setkání s alergeny (látkami vyvolávajícími alergickou reakci). Dále přidali karbachol, léčivo stimulující část nervového systému odpovědnou za kontrolu dýchacích cest. Pokud jsou buňky takto stimulovány, vytvářejí vápník podněcující svalovou kontrakci. Buňky obézních lidí vytvářejí více vápníku. Nadto vědci zjistili, že buňky obézních žen vytvářejí ve srovnání se stejnými buňkami mužskými ještě více vápníku.

Tyto poznatky dle vědců ukazují na to, že nadváha negativním způsobem ovlivňuje buňky dýchacích svalů. Takové závěry by mohly být novým impulsem v léčbě astmatu, při níž by se nemusely používat kontroverzní steroidy.

Reklama