Hlavní obsah

7 věcí, které při běhu fakt nechceš (II)

Praha

Existuje i pár jevů, jež nám mohou běhání pěkně znepříjemnit. Vydejte se s námi po jejich stopách, poznejte jejich příčiny, projevy a nástrahy a naučte se s nimi zacházet. Odměnou vám bude pohodovější běh, lepší výkony i snazší regenerace. A to už za to stojí, co říkáte?

Foto: Profimedia.cz

Více běhat, méně trpět! (ilustrační foto)

Článek

ODŘENINY

Odřeniny zná určitě každý, kdo se pokusil uběhnout delší vzdálenost. Místa, kde se tře kůže o kůži nebo kůže o něco z našeho oblečení nebo výbavy, dostávají řádně zabrat. K vlhkosti z potu se často přidává také směs prachu a soli působící po poměrně krátké době jako jemný smirkový papír. Pomoc je snadná. Ještě před během všechna místa potenciálního tření důkladně promažte vazelínou. Jistou prevencí může být i řádně sedící oděv, který nikde zbytečně neplandá a zároveň dobře odvádí vlhkost.

PUCHÝŘE

Puchýře jsou vlastně jen jiným výsledkem nechtěného tření. Běžec si je zpravidla odnáší na chodidlech jako výsledek přílišných tlaků a tření na specifických místech. Základem je zvolit dobře padnoucí obuv vhodné velikosti. I proto je dobré pořizovat běžecké boty o trochu větší, než je vaše běžná velikost. Také ponožky mohou nadělat spoustu neplechy. Určitě uděláte dobře, když si vezmete osvědčené běžecké. Některé firmy vyrábějí ponožky ze dvou vrstev tkaniny, které tak převezmou velkou část tření mezi sebe a vaše chodidlo ušetří. Náhradou mohou být také dvoje tenké ponožky navlečené přes sebe. Dostatečná vrstva vazelíny zapůsobí stejně blahodárně jako v případě odřenin.

SRÁŽKY A PÁDY

Měli bychom si na ně dávat pozor, ale to se samozřejmě mnohem snadněji říká, než v praxi dělá. Těžko s sebou budeme na každý trénink nosit lékárničku nebo alespoň obvaz a dezinfekci. Snad jen ten mobilní telefon, kdyby došlo k něčemu vážnějšímu a pomoc zvenčí byla nevyhnutelná.

Trochu preventivně můžeme zapůsobit tím, že se budeme maximálně soustředit na to, co děláme. Opatrně vbíhat do neznámých míst, za neznámé rohy nebo zatáčky. Pomoci nám můžou také odrazky, blikačky, světla nebo bezpečná sluchátka v případě, že posloucháme hudbu.

BĚŽECKÝ PRŮJEM

Ačkoli se o tomto fenoménu moc nemluví, podle statistik zažívacími problémy jako je průjem, nadýmání, plynatost, trpí při běhu více než polovina všech běžců. Příčinou jsou nejčastěji pravidelné rázy způsobované dopady chodidel na tvrdý podklad a omezený přísun krve do zažívacího traktu, jelikož tou musí tělo zásobovat pracující svalstvo převážně dolních končetin. Problémům můžeme předcházet tím, že naposledy jíme třeba až tři hodiny před během. Potíže může způsobovat také kofein, umělá sladidla nebo příliš mnoho vlákniny. Před během zkuste jíst už jen lehce stravitelná jídla, jako je rýže, světlé pečivo nebo těstoviny.

Reklama