Hlavní obsah

Odřeniny? Už nikdy více!

Praha

Jsou běžci, kteří na odřeniny moc netrpí. Pak máte ale i běžce, jejichž tělo je samý šrám, krvavá odřenina a pálící místo na kůži už po pár kilometrech. Je to všechno v genetice, nebo za to může nevhodné vybavení? Přijďte tomu na kloub! My vám zatím můžeme přispět několika radami, jak možnost odřenin rapidně snížit.

Foto: Profimedia.cz

Aplikovat vazelínu až na trati maratónu – to už je bolestivě pozdě.

Článek

Volné oblečení

Možná už jste si sami všimli, že čím volnější oblečení máte, tím je pravděpodobnost odření větší. A určitě záleží taky na použitém materiálu. I z důvodů snížení tření byly kdysi vynalezeny běžecké elasťáky. Stahovací materiály se dnes stále více používají i na oblečení pro horní polovinu těla. Zkuste někdy navléknout lehce kompresní triko a možná pocítíte opravdu velký rozdíl. Běžci, kteří dříve trpěli na bradavky a podpaží odřené do krve, zvládnou dnes třeba i maratón v kompresním tričku bez použití jakéhokoli dalšího prostředku proti oděrkám.

Kompresní svršky jsou dnes k dostání doslova od hlavy až k patě. Vyzkoušejte, co vám sedí a v čem se cítíte pohodlně. Také kompresní šortky mohou odvést skvělou práci, ne každému ale jejich stažení vyhovuje.

Pokud si pořizujete nové běžecké vybavení, dbejte také na to, aby bylo s co nejmenším počtem švů, případně bezešvé (většinou označení „seamless"). Absolutně klíčové je toto u dámských podprsenek a spodek pro obě pohlaví. Čím více švů, tím více nepříjemně škrabavých míst, z nichž se po čase vytvoří místa odírající.

Vazelína

Pokud nepomohou ani experimenty s bezešvými svršky nebo kompresí, zbývá vám ještě vazelína. Na našem trhu už existují i profesionálnější prostředky, jejich cena a vlastnosti ale přeci jen asi většinu běžců ještě nepřesvědčí ke koupi. Vazelínu aplikujte na všechna místa, u nichž víte, že by odřeniny mohly hrozit. Tento prostředek se kůží nevstřebává, takže zabraňuje odřeninám lépe a déle než jiné. Musíte ale počítat se znečištěním oblečení. To jde zpravidla dobře vyprat.

Náplasti

Náplast s polštářkem běžně používáme na překrytí ran nejrůznějšího druhu. Běžci ji často používají také preventivně – oblepí místa s hrozícím odřením ještě dříve, než ke zranění opravdu dojde. Typickým znakem dálkového běžce jsou pak náplasťové kříže přes obě bradavky. Vytrvalci si oblepují také chodidla. Tam už většinou náplastí bez polštářku. Domácí kutilové k tomu používají i samolepicí pásku na koberce, takzvanou kobercovku.

Vlhkost

Přítomnost vlhkosti ať už je to v ponožkách, na bocích, na hrudi nebo na zádech značně podporuje vytváření odřenin v místech, kde se vzájemně dotýkají dvě místa na kůži nebo kůže s kusem oděvu. I toto je důvod, proč se vyplatí investovat do opravdu dobrého prádla s dobrým odvodem potu, případně vodoodpudivou úpravou jako ochranou před pronikáním vody zvenčí.

Míváte potíže s odřeninami?
Hodně často.
22,6 %
Drobné potíže.
45,3 %
Spíše nemívám.
19 %
Nikdy.
13,1 %
Celkem hlasovalo 137 čtenářů.

Reklama