Hlavní obsah

Jak nás pomalý běh může zrychlit?

Není pravdou, že bychom se my běžci měli po každém tréninku z oválu, ze silnice, z trailu nebo z lesní cesty vždy jen tak tak odplazit. Pravda, máme tendenci k tomu, že se cítíme jaksi provinile, když je náhodou někdy trénink takový lehčí. Můžeme se pak skutečně těšit na progres? Neflákáme to náhodou? Ne. Ve skutečnosti naše tělo lehké tréninky potřebuje, aby mohlo dosahovat rozumné regenerace a dlouhodobého, perspektivního zlepšování. Jak a proč?

Foto: Profimedia.cz

Šnečí tempo je někdy to nejlepší pro naši rychlost.

Článek

Dlouholetí trenéři dokonce zastávají názor, že většina z běžeckého tréninku by měla být z kategorie „lehký". Snadné běhy, regenerační tréninky, recovery runs, to všechno nám pomáhá budovat potřebné kapacity kardiovaskulárního systému, pokládat základy pro výkonnostní pyramidu mířící do oblak, zlepšovat vytrvalost. Právě snadné tréninky nám pomáhají se zregenerovat, připravit se a adaptovat se na ty těžké tréninky.

U profesionálů, kteří kupříkladu absolvují i přes 200 kilometrů běhu týdně, platí, že asi 75 %, ale i více celkového objemu spadá do kategorie „snadný". Lehké tréninky pod aerobním prahem. Kouzlo komplexního tréninku nespočívá ve velkých objemech plných maximální intenzity. Nejlepší výsledky přináší diferencovaný tréninkový plán zahrnující také práci na neuromuskulárních vazbách, propojení mezi pracujícími svaly a řídícím nervovým systémem. Plyometrická cvičení zaměřená na výbušnost, krátké prudké sprinty do kopců, vysoce intenzivní tréninky... aby všechno z uvedených správně fungovalo, potřebuje tělo také dostatek odpočinku. Profesionální maratonská příprava zahrnuje trénink se zaměřením na anaerobní vytrvalost jen jednou týdně.

Kvalita stojí i v tréninku nad kvantitou. Vyvážený, polarizovaný trénink přinese nejvíce výhod, zatímco soustředění se na maximální výkon v nevhodnou chvíli přináší radikální zvýšení rizika přetrénování, zranění, běžeckého vyhoření.

Dokonce i mnoho profesionálů při snadných tréninkových dnech odhazuje své sporttestery a gépéesky a soustředí se pouze na své tělo, běh, techniku běhu a vnímanou úroveň zátěže. Výsledkem je, že mají následně více psychických i fyzických sil na opravdu těžké tréninky, které určitě zase přijdou. A jak to máte vy?

Reklama

Související témata: