Hlavní obsah

Tři cesty, které nesmí chybět: Regenerace, relaxace, restart

Veronika DimitrovováSport.cz

Pokud jste se rozhodli od nového roku začít běhat, možná jste se už setkali s únavou, křečemi, bolestí svalů. Zejména pro běžce začátečníky je těžké odhadnout, kolik tělo zvládne a regenerace je podceňována. Může dojít k přetrénování, stagnaci výkonů nebo až k nemoci, zranění. Jak moc je regenerace při běhání důležitá a co všechno nám pomáhá regenerovat?

Foto: Milan Malíček, Právo

Olejové masáže a jiné relaxační procedury tělo po tréninku uvítá.

Článek

Spánek a výživa

Tou nejdůležitější regenerací je obyčejný pravidelný a dostatečný spánek. Podle odborníků bychom měli chodit spát a vstávat každý den přibližně ve stejnou hodinu, doba spánku by se měla pohybovat mezi 6 - 8 hodinami.

Během spánku dochází jak k regeneraci svalových vláken, tak také šlach a vazů. S tím souvisí i správná výživa, která by se měla skládat z kvalitních potravin. Měla by být pestrá, dodávat dostatek energie. Stejně jako spánek by měla být pravidelná – bez ohledu na to, zda jíte 6x nebo 4x denně. V tomto ohledu vyhovuje každému něco jiného, ale pravidelností stravy zajišťujeme správný chod metabolismu.

Sauna, sprcha, masáže

Výborným způsobem regenerace a relaxace může být právě saunování, kdy svaly regenerují střídáním vysokých teplot v sauně a nízkých teplot při následném sprchování. Při návštěvě sauny je důležité poslouchat své tělo a dobu strávenou v sauně přizpůsobit svým pocitům. Sauna se také nedoporučuje po náročném tréninku, nejlepší je naplánovat si takové věci na volný den.

Stejně účinné pro regeneraci může být také sprchování se střídáním teploty vody, které zároveň vede k posílení imunity. Pokud jako regeneraci volíme masáž, mělo by jít právě o relaxační masáž. Některé masáže mohou být pro tělo náročnější a nedoporučuje se po nich až několik dní provádět fyzickou aktivitu.

Doplňkové aktivity

Stejně tak jako vrcholoví sportovci z jiných sportovních odvětví zařazují do svých tréninků atletické prvky a běh, měl by i běžec zařadit jinou fyzickou aktivitu do svých tréninků.

Vzhledem k tomu, že běhání zatěžuje převážně dolní polovinu těla, je nejvhodnější doplňkovou aktivitou plavání. Ale můžeme zvolit i jiné aktivity, jako jsou jóga, posilování, různé skupinové lekce, v poslední době velmi oblíbené funkční tréninky nebo TRX.

Zařazujete regeneraci pravidelně do tréninku?
Ano, je to příjemné.
29,6 %
Občas, někdy není čas.
60,5 %
Ne, nepotřebuji.
9,9 %
Celkem hlasovalo 81 čtenářů.

Reklama