Hlavní obsah

Sportovní kuriozita. Když se běžec stane schodařem

Praha

Mysleli jste si, že o běhání už víte všechno a nic vás nemůže překvapit? Obléct si pohodlné sportovní oblečení, obout si tenisky a vyrazit do nejbližšího lesa či parku – přesně daný scénář. Copak běhání může vypadat ještě jinak? Ano, může! Co třeba stoupat k nebesům?

Běh do schodů na Empire State Building.Video: Reuters

 
Článek

Tenhle nešvar zná každý, kdo žije ve vícepatrovém domě. Nejezdící výtah. Z nutnosti (a zoufalství) nám nezbývá nic jiného než si těch pár pater vyšlápnout po svých. V dětství zábava, ve stáří obtíž. Jedno ale v tuto chvíli máme všichni společné, jsou z nás tzv. schodaři. Z běhu do schodů se totiž stal fenomén a dokonce nová sportovní disciplína.

Moc dobře vím, jaké to je šlapat po svých deset pater, ještě k tomu s batohem na zádech nebo taškami s nákupem. Ale jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré. A díky nefungujícímu povozu v domě vám výšlap (nebo rovnou běh) po schodech zaručí velmi slušnou kondici. A nejen to. Věděli jste, že při tomto pohybu výrazně šetříte své kloubní chrupavky oproti klasickému běhu a dokonce pomáháte i činnosti svého srdečního svalu? To za těch pár minut bolavých nohou a zadýchání stojí, co říkáte? Zkuste tedy jízdu výtahem na pár dní v týdnu cíleně vynechat.

Po celém světě už běhu do schodů propadly milióny nadšenců. Láká i vás poměřit síly s ostatními běžci a vyběhnout v co nejrychlejším čase mnohdy i několik stovek schodů v nejznámějších budovách světa? Můžete si gratulovat, právě jste se totiž stali „obětí" tower runningu. Série závodů Run-Up v běhu do schodů se stala skutečným světovým hitem.

Slavný Empire State Building v New Yorku

Vzpomínáte na legendárního filmového King Konga, jak šplhá po stěnách Empire State Building v New Yorku? Podobně si musí připadat i účastníci nejznámějšího závodu v běhu do schodů na světě, když musí zdolat 86 pater a 1 567 schodů této legendární budovy. Závod Empire State Building Run-Up se koná již od roku 1978. Závodníci musejí při výstupu zdolat výškový rozdíl 320 metrů. A mohou být rádi, že soutěžních pater je „jen" 86, celkem se totiž tento mrakodrap může pochlubit 102 poschodími.

Šampiónem v běhu do schodů na Empire State Building je australský profesionální cyklista Paul Crake, který vrchol zdolal nejrychleji dokonce pětkrát. Zároveň je od roku 2003 držitelem rekordu časem 9:33 minut. Nejenže ho dosud nikdo nepřekonal, ale nikomu dalšímu se nepodařilo doběhnout v čase pod deset minut.

A co třeba Tchaj-wan?

Za druhým nejoblíbenějším závodem této série se musíte vydat až na Tchaj-wan. Celkem 91 pater, 2 046 schodů a výška 390 metrů – to je vizitka zdejšího mrakodrapu Taipei 101. Není divu, že díky svým parametrům je tento závod označován za nejobtížnější. Pokud vám není více než patnáct let a nejste fyzicky naprosto v pořádku, na tento závod zapomeňte. V letech 2004 až 2010 se mrakodrap Taipei 100 dokonce pyšnil titulem nejvyšší budovy světa (o toto prvenství ho v roce 2010 připravila Burj Khalifa v Dubaji). Zdolat takového titána už je přece jen obrovská motivace.

Třetí příčka nejoblíbenějších závodů série Run-Up nás konečně dovádí do Evropy, konkrétně do německého Frankfurtu nad Mohanem. Účastníci běhu do schodů zdolávají zdejší druhý nejvyšší mrakodrap Messeturm vysoký 257 metrů. Běžci však při absolvování 61 pater a 1 202 schodů může hřát myšlenka, že pomáhají dobré věci. Výtěžek z této akce totiž pravidelně každý rok putuje na pomoc dětem s paraplegickým ochrnutím, neboli úplným ochrnutím dolní či horní poloviny těla. Chcete i vy pomoci? Máte šanci, letošní závod se koná 14. června.

Přes Singapur až po Sydney

Kromě běžeckého seriálu Run-Up, který putuje napříč celým světem od Chicaga, přes Singapur až po Sydney, má běh do schodů i své vlastní mistrovství Evropy. Během jediného víkendu musejí účastníci zdolat hned tři budovy, a to v Rakousku, České republice a na Slovensku. První zastávkou je Danube Tower, nejvyšší budova ve Vídni čítající 779 schodů, následuje AZ Tower v Brně se 770 schody a závěrem sportovci zdolávají 430 schodů UFO Tower v Bratislavě. A cena pro vítěze? Kromě finanční odměny má výherce zaručený start v závodě na zmiňovaném Empire State Building. No nevím, není to spíš za trest?

A aby se vám z těch výšek ještě více zamotala hlava, nelze nezmínit ani Světový pohár v běhu do schodů v Bogotě. Soutěž probíhá v největším kolumbijském mrakodrapu Carrera Ascenso Torre Colpatria, který má 980 schodů a běžně se jí účastní až 100 000 běžců.

Pokud se vám všechny tyto destinace zdají přece jen vzdálené, nesmutněte. Závody Run-Up se konají pravidelně také v České republice, například v Praze, Ostravě, Plzni, Liberci nebo Zlíně. Z dílčích kvalifikačních závodů postupují ti nejlepší do finále. A hádejte, jaká je trofej za vítězství? Cílová destinace New York, závod Empire State Building Run-Up!

Reklama