Hlavní obsah

Adrenalinový fenomén, který drtí svět svou syrovostí

Praha

Kde je pomyslná hranice, když se řekne: Dost, dál už to nejde! Zatím tu patrně není. Vývoj a rozvoj fyzického maxima jde stále výše a výše. Od závodů na deset kilometrů, půlmaratón, magický maratón až po ultra maratóny, které dosahují i stovek kilometrů. K tomu několikadenní, navíc i v extrémních podmínkách - hory, poušť, led. Co dále? Jsou tu běžecké závody s překážkami. Nechybí ani tolik potřebné finance, reklama, takže popularita roste a tento adrenalin zalézá lidem pod kůži. A že to bolí.

Spartan Race

 
Článek

Jedním z populárních podniků je i Spartan Race, který byl založen v roce 2010 v USA. Nyní se už běhá, přeskakuje, podlézá, zvedá, brodí ve čtrnácti zemích světa. A nečekejte jen mladé a dravé odvážlivce. Navíc v tomto roce budou rozděleny finance za více než pět set tisíc dolarů.

„Měla jsem problém s váhou, myslela jsem, že bude lepší, dostat se do výcvikového kempu," prozradila pro ABC Sue Rhodesová, které je čtyřicet let. Do dřiny se pustila po porodu svého šestého dítěte. V loňském roce se účastnilo Spartan Race po celé Austrálii přibližně čtyřicet tisíc lidí.

Lana, stěny, voda, těžké pytle, plavání, bahno, stromy, ostnatý drát, led, šplhání, kliky, dřepy, vaky s pískem, překážkové dráhy, hod oštěpem, oheň. Tohle vše vám může zpříjemnit několikakilometrový běh. A Česko nechybí. Nejbližší zkouška je v plánu 2. května v Liberci.

Přichází globální sportovní fenomén?

Zábava, nebo se nám tu rýsuje další sport, který se stane postupně globální a s masovým přístupem? Jak svět zažívá boom běhu, tak zde se rozvíjí další jeho část. Čas vstát ze židlí, opustit více a více sedavých zaměstnání a tento sport, kde běhání tvoří podstatnou část, se jeví jako protilék konzumní společnosti.

Grant Jansen je trenérem Rhodesové. On je bývalý vojenský trenér z Nového Zélandu a je akreditovaným trenérem pro tyto závody. Různé druhy překážek, rozdílné vzdálenosti. Test pro mysl, ducha i tělo. Zkuste si například jedenadvacet kilometrů a pětatřicet překážek. Tohle neběžíte. Tady si párkrát prodýcháte. „Musím zajistit, že trénuju nejméně pět dní v týdnu, takže vím, že jsem fit na překážkovou dráhu," je natěšená Rhodesová, která prožívá adrenalin na druhém konci světa. Nezáleží, v které zemi se pustíme do boje se svým tělem a hlavou. Jisté, je, že zadarmo to nebude.

„Myslím, že tu je pokrok, je to výzva. Jde o globální fenomén," říká Max Delacy, šéf Spartan Race z Austrálie. „Je tu myšlenka dát lidem pocit, že se musí překonat, a to je pocit, který si dávají sami," dodává.

Myslíte si, že takové závody mají budoucnost?
Ano
81,7 %
Nevím
3,7 %
Ne
14,6 %
Celkem hlasovalo 3347 čtenářů.

Reklama