Hlavní obsah

Tréma? Je mi jedno s kým běžím, tvrdí Maslák, který závodil i s Boltem

Praha

Nejsme všichni stejní. Někomu se nervozitou podlamují kolena a k tomu okupuje toaletu, jiný to má prostě na háku. "Že budu obhajovat evropský titul? Nejsem z toho nervózní," tvrdí Pavel Maslák, halový mistr světa i Evropy v běhu na 400 metrů. V minulosti se také klidně postavil na start dvoustovky vedle fenomenálního jamajského sprintera Usaina Bolta, ani to s ním nehnulo a zvesela říkal: "Mně je jedno, s kým běžím."

Foto: Jan Kucharčík

Pavel Maslák dobíhá do cíle v deštivém Kladně.

Článek

Dále třeba biatlonistka Gabriela Soukalová, při Světovém poháru v Německu si právě ji vybralo oko kamery. Důvod byl prostý, stříbrná olympijská medailistka ze Soči dobíhala na start doslova na poslední chvíli, nestihla ani zaujmout své startovní místo. Před startem mnohdy zapomene na hotelu pušku, boty nebo číslo, ale nic z toho ji nevyvede z míry.

Jenže co my ostatní, kterým nervozita svírá žaludek? Dobrá zpráva je, že předstartovní trému můžeme zkrotit – tedy alespoň částečně.

Důležité je, abyste na start chodili včas. Doma si s dostatečným předstihem sbalte vše potřebné a vyrazte na místo závodu. Je dobré počítat s časovými prodlevami – zdržet se můžete v dopravní zácpě, ve frontě na registraci nebo u šaten. Pečlivě si pročtěte pokyny pořadatele. Především kdy a kde si máte vyzvednout startovní číslo.

Praktické informace rozhodně nepodceňujte

Ověřte si, kde se dají odložit věci během závodu a dokdy si je musíte vyzvednout. Zjistěte si, kde najdete vodu, toalety a ostatní zázemí. Praktické informace rozhodně nepodceňujte. Měli byste také vědět, jak se dostanete na start a zpět. Pozornost věnujte i samotné trati. V duchu si proběhněte celý závod, všímejte si míst s občerstvovacími stanicemi a toaletami.

Předzávodní nervozitu rozeženete například rozklusáním a důkladným rozcvičením. Pracovat můžete i se svými myšlenkami. Závod samotný pro vás nemusí být stresem, ale příležitostí užít si běh ve formě, kterou jste možná dosud nepoznali. Soutěžní úzkost sice výkon ovlivňuje, nemusí ale být nutně negativní. Podle výzkumů to totiž vypadá, že pro dobrý výkon je jistá intenzita fyzických příznaků nezbytná.

Na chvíli se zastavte a v klidu vnímejte

Nepříjemné fyzické příznaky pak mohou zmírnit relaxační techniky. Například brániční dýchání – nádechy do břicha ze sebe stres jednoduše vydýcháte. Na chvíli se zastavte a v klidu vnímejte, jak se vám bříško nafukuje a vyfukuje. Rukou položenou na břiše kontrolujte, jak vám to jde.

Pokud vás i tak trápí negativní myšlenky, máte ještě další možnosti. Připravte si předstartovní rutinní postup. Pravidelný sled činností vás zaměstná natolik, že nemáte čas přemýšlet nad něčím jiným. Můžete i potichu komentovat, co právě děláte. Do rutinní činnosti by se neměla dostat položka, kterou můžete ztratit – talisman pro štěstí a podobně.

Všichni jsou v pyžamu

Na závod vás může naladit i oblíbená hudba. Významnou roli hraje i stravování. Velmi důležité je poslední jídlo před závodem. Mělo by být plnohodnotné, abyste získali dostatek energie na výkon. Naposledy se však najezte 2,5 až 3 hodiny před startovním výstřelem.

A jedna dobrá rada na konec: když nic nezabere, představte si všechny lidi před sebou v pyžamu.

Trpíte před startem závodu trémou?
Ano, vždy napětím sotva dýchám.
25,1 %
Někdy, dokážu to docela zvládat.
61,8 %
Nikdy, mám to na háku.
13,1 %
Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články