Hlavní obsah

56 dní do maratónu. Plzeňská pivní regenerace zabrala

Libor Kalous, René KujanSport.cz

Nedokážu odhadnout stav, který pocítím za necelé dva měsíce. Jak poběžím, budu se trápit a vše okolo prvního maratónu v životě. Navíc se na start nepostaví žádný dvacátník. Do skládačky výkonu jistě promluví i fakt, že jsem se do běhání trochu obul až v lednu. Ale teď hlásím - dobrý. Jako bych přeběhl určitou neviditelnou značku, možná běžecký kruh, který mě posunul dále.

Foto: Petr Horník, Právo

Pomohlo. Děkuju.

Článek

Kam? Nevím. Na rovinu přiznávám, že jsem se stále nestal milovníkem běhu, který by mu podřídil zbytek života, ale snažím se nešidit. A je to i vidět. Stále více lidí při pohledu na mě přispěchá s hláškou - „Jsi nějaký pohublý, co se děje?" Což mě sice moc neuklidňuje, ale nedá se nic dělat. Kila překáží, pryč s nimi.

René: Tak už je v tom Libor s námi! „Jsi nějaký pohublý, najez se pořádně, vždyť máš břicho úplně propadlé!" To jsou jen malé ukázky verbálního martýria, kterým si prochází snad každý maratónec. Ačkoli obezita je jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob západního světa, lidé mají zřejmě pocit, že když vám něco pořádného nepřetéká pásek u kalhot, tak je s vámi něco špatně. Není. Všichni ostatní jsou blázni, jen my maratónci jsme letadla!

Ještě v lednu jsem se snažil občas na dvacet minut chodit cvičit do fitka, ale s přibývajícím časem a kilometry si šetřím energii na běhání. Přece jen jsem ve fázi běžeckého rychloškolení, takže se nedoporučuje hýřit.

Zajímavé ale je, že jsem dvakrát v minulém týdnu musel, opravdu musel, zajít na čtyři plzeňské, krásně orosené. A kupodivu, po této regenerační kůře, to běhalo krásně. Ale něco mi říká, že navyšování plzeňských dávek nepřinese do budoucna úspěch, takže se tohoto tréninku zatím zbavím, posílám ho zpět do Plzně. Ale díky.

René: Ano, ano, pivo krásně uvolňuje svalový tonus, což je velmi přínosné pro regeneraci. Bohužel také obsahuje alkohol, který dehydruje, otupuje, prodlužuje regenerační fázi. Můžete si vyzkoušet sami na sobě - po alkoholu vás bude pohyb více bolet, budete se muset více nutit, nebude vás běh až tak bavit, budete dlouho regenerovat, to, co jste tvrdě natrénovali, je na úrovni před týdnem dvěma. Takže můžete výsledek pěkného páru kvalitních tréninků klidně zapomenout a začít znovu. Demotivující, že? Tak to nezkoušejte a věřte těm, co to už zkusili.

Předminulý týden jsem běhal šestkrát týdně, minulý jsme jeden trénink zrušili, takže pět dní běh a dva volno. Co se týče dávek, tak se pomalu navyšují. Šest kilometrů, opět šest, zvýšení na devět, pohodové čtyři a konečných nedělních šest. Taková byla celková rekapitulace.

Libor Kalous a René Kujan jsou redaktoři Běhání na Sport.cz. Libor s běháním začíná, René s ním zatím ještě nekončí. Jeden nemá téměř žádné běžecké zkušenosti, druhý třeba oběhl ostrov Island stylem 30 maratónů za 30 dnů. Libor trénuje na svůj první maratón, René mu pomáhá při přípravě a přispěje i dobrou radou. Dá to ten Libor pod čtyři hodiny?

Při devíti kilometrech jsem si vybral opět trasu kolem Vltavy, přes dva mosty s pár schody a semafory. Nesnažím se spekulovat nad časem, ale aniž bych o to přehnaně usiloval, čas na kilometr trochu stlačuji. Devět kilometrů jsem dal za pětačtyřicet minut. Ano, nejde o čas, kterým bych mohl při setkání ve Stromovce okouzlit Hejnovou a Rosolovou, ale každý nějak začíná.

René: Tento týden na Libora nečeká nic menšího než sedm kilometrů. Někdy i osm až deset, možná více. Přitvrdíme, opět navýšíme dávky a nejspíše přidáme další regenerační den. Ovšem trénovat v této fázi méně jak čtyřikrát týdně by už nedávalo smysl. Venku je krásně, takže vzhůru z křesel, židlí a gaučů!

Předchozí tři díly:

Reklama

Související témata: