Hlavní obsah

Jaký běžec opravdu jsi? Najdi se a zjisti víc!

Praha

Ať už je náš cíl v zásadě cokoli, důležitá je příprava. Na tom se všichni jistě dobře shodneme. Existují ale různé druhy přípravy, podle toho, co zrovna sledujeme, na co klademe důraz. Zjistěte, do jaké skupiny běžců podle přípravy patříte vy! Může vám to pomoci. A možná, že i při běhu.

Foto: salmingrunning.cz

Tak jak se k té přípravě postavit? Sofistikovaně, mdle, nebo si k ní raději lehnout?

Článek

První skupina je taková hůře uchopitelná, a proto se s ní seznámíme hned na úvod. Jejím charakteristickým rysem je, že nemá charakteristický rys. Takoví lidé prostě jen běhají. Se zapálením a bez hlavy. A paty (a není to pouze tím, že běhají po špičkách; to je zase jiná kategorie).

Tojemijednismus

Jejich cílem je požitek. Nepřipravují se ani na nějaký specifický závod, ani nemají nějaké svoje vlastní cíle, za nimiž by se hnali. Počkají si v klidu, kam je strhne proud kamarádů. „Pojeď na Army Run!" „Super nápad, jedu!" „Pojď si zaběhnout půlmaratón!" „Super nápad, jdu!" „Poběžíš s námi maratón? Ten má čtyřicet dva kilometrů!" „To je mi jedno, klidně." Žijí si lehce na křídlech fantazie. Z ničeho nemají příliš velký strach, přeci jen mají něco v nohách. A na čase jim až tak nezáleží. Do limitu to uběhne i bába s nůší, to vědí dobře. Říkejme jim tojemijednisté. Protože jim je to vlastně úplně jedno, hlavně, že je zábava.

Já, já, já...

Dále tu máme jajánky. Typický jajánek se zabývá pouze a výhradně sám sebou, ovšem s ohledem na druhé. Ne, že by jej druzí zrovna zajímali. Pouze trošičku. Pravého jajánka tankuje jen to, kde jsou ostatní, když on probíhá cílem. Neustále poměřuje své výkony s ostatními a to je jeho modla.

Ve skutečnosti je to běžec, jehož osud není v jeho rukou. Jak poběží ostatní, nijak neovlivní. Hlavně pořád makat a užírat se strachy, zda někdo jiný nemaká ještě více. A když se nikdo nedívá, hup ‒ vezme to zkratkou. Jajánek má z nových věcí většinou strach. Raději je nezkouší, mohlo by to zbrzdit jeho běžecký vývoj. Drží se svých osvědčených receptů a není příliš nakloněn experimentům.

Leštič, brusič, zlepšovatel

Brusič je běžec, kterému jsou na rozdíl od jajánka ostatní běžci a jejich výkony tak trochu jedno. Soustředí se na zlepšování sebe sama. Stále chce dosahovat zlepšení svých osobních rekordů, výkonů, učí se ze svých chyb a bere si z nich poučení pro příští závody. Má jednu velkou výhodu ‒ porovnává se sám se sebou, svůj osud má pevně ve svých rukou. Zkouší rád nové věci a pozoruje, zda mu pomáhají.

Všichni jsme tak trochu brusiči, jajánci a doufám, že i tojemijednisté. Všechno má něco do sebe. A proč být jen free, když může být člověk zároveň i cool a in, že? Nějaké to poučení se ale najde, jak tomu bývá na konci každé správné pohádky...

* Neboj se experimentovat. Zkoušej a uč se ze svých chyb.
* Zaměřuj se na své vlastní cíle. Ty, které něco znamenají pro tebe, sám sis je vybral/a a máš je pod kontrolou.
* Choď běhat se skupinou, klubem, najdi si trenéra, který je schopen dát ti zpětnou vazbu.
Jaký běžec/běžkyně jsi ty?
Jednoznačně jajánek/jajánka.
10,6 %
Spíše asi brusič/brusička.
47 %
Je mi to jedno, takže tojemijednista/tojemijednistka.
42,4 %
Celkem hlasovalo 387 čtenářů.

Reklama

Související témata: