Hlavní obsah

Hurá na překážky. Větve, klády a pařezy sem

Praha

Všechny běžecké trasy ve vašem okolí jste snad stokrát oběhli a začínáte se nudit? Zkuste jednoduchou změnu. Stačí vám k tomu obyčejná lesní cesta. Možná se budete divit, ale dokáže nabídnout to pravé zpestření pro tak trochu znuděného běžce.

Foto: Nacho Doce, Reuters

V přírodě se nudit rozhodně nebudete.

Článek

Běh prokládejte cvičením a využijte vše, co vám příroda nabízí. A tady jsou malé rady do začátku.

Kláda

Je naprosto ideální pro balanční cvičení – zpočátku postačí obyčejná chůze. Posílíte tím stabilizační systém páteře. Když zvládnete chůzi, přidejte na obtížnosti – například stoj na jedné noze na vratké kládě.

Pařez

Pařezy nabízejí možností víc než dost. Začněte třeba výstupy, kterými skvěle posílíte stehenní svalstvo. Pařez můžete využít i jako oporu pro lehčí verzi kliků či posílení břišního svalstva – stačí se o pařez opřít ve vzporu ležmo a přitáhnout pravé koleno k levému rameni a obráceně.

Kořeny

Lýtkové svaly posílíte tím, že si špičkami stoupnete na kořen a uděláte výpony.

Kameny

Větší kameny velmi dobře nahradí jednoruční činky a pak už můžete cvičit jako byste zrovna byli v nejmodernějším fitku. Menšími kameny zase můžete házet do dálky. Pokud házíte správně, posilujete šikmé břišní svaly.

Větve

Těm zdatnějším poslouží místo hrazdičky a shybům už nic nebrání. Na vyšší větvi se také můžete úplně vyvěsit a stahovat ramena dolů – posílíte tím široký sval zádový a dolní fixátory lopatek. Bříško zase zpevníte tím, že přitáhnete kolena k hrudníku.

Pokud vám to počasí dovolí, vyrazte raději do přírody. Lesní vzduch je navíc bohatý na záporně nabité ionty, které blahodárně působí na dýchací systém. Zlepší se i vaše imunita.

Ani ti, kterým se nechce vymýšlet cvičení z toho, co les zrovna přichystal, nemusejí zoufat. Dnes už existují v celé řadě měst a městeček trasy s lesními posilovnami či přírodní posilovnou v parcích. Přidaná hodnota těchto venkovních posiloven je v tom, že jsou veřejné a cvičící si nemusí dopředu rezervovat místo ve vydýchaném prostoru vnitřních posiloven. Může cvičit zdarma, v přírodě na zdravém vzduchu, 365 dní v roce.

Reklama