Hlavní obsah

Příprava na první běžecký závod. Rady a tipy jak zvládnout tíhu onoho okamžiku

Praha

A je to tady! Den závodu, na který jste se možná před několika měsíci registrovali, už je tu. Co teď? Někteří propadají panice, že nestačili pořádně natrénovat, jiní si horlivě načítají vše, co mohou, jen aby v závodě obstáli. Jiní to od začátku pojmou jako svátek pohybu a společenskou událost bez ohledu na celkový výsledek. Ideální je kombinace – od všeho trochu: nebýt přemotivovaný, ale ani apatický. Nebýt ani nedotrénovaný, ale ani přetrénovaný. Být tak akorát, správně nabuzený, ale s přiměřenou dávkou respektu k trati i k soupeřům na ní.

Foto: RunCzech

První závod by si měl člověk hlavně užít.

Článek

Týden před závodem

Své tréninkové dávky postupně snižujte. Chybou je dohánět v posledních dnech to, co jste předtím v tréninku zanedbali. Pokud jste trénink nenechali plavat úplně, nebo vás nezradilo zdraví, na start určitě jděte, ale vezměte to spíše svátečně – s cílem dostat se důstojně do cíle, na výkon nehleďte. Je-li například závod v sobotu, do středy můžete trénovat. Ve čtvrtek si dejte volno, v pátek se jen lehce proklusněte a procvičte – a v sobotu to rozbalte.

Den po závodě přibližně půl hodiny vyklusejte, i když to bude možná bolet (napomůžete tím urychlení regenerace, neboť prokrvíte svaly a dodáte jim kyslík) – a volno si dejte až následující den, podpořte přirozenou regenerací třeba i masáží nebo plaváním.

V den závodu a před ním

Na některých závodech je třeba vyzvednout si svůj startovní set jeden až dva dny dopředu. Neprošvihněte to. Naopak, zejména menší závody umožňují registraci až na místě. Stále častěji však je třeba se na závody předem přihlásit a mnohdy i zaplatit startovné. Pokud tedy máte svůj startovní set doma, pečlivě si sbalte své závodní zavazadlo ‒ startovní číslo a čip, boty a oblečení, v němž poběžíte. Podle typu závodu i počasí se pak hodí mít dále v tašce: náhradní oblečení a někdy i obuv, ručník, pití a nějakou energii v podobě banánů či sportovní tyčinky, tabletu magnezia, pokud vás zlobí křeče.

Vyplatí se mít s sebou i sadu špendlíků nebo magnety na startovní číslo. Ne vždy je špendlíků dost, někde je mají velké a rezaté, škoda trička potom. V teplých dnech obvykle běžíte v tričku a kraťasech, v chladnějších sáhněte po dlouhém rukávu. V zimě pak budete vděčni za teplé funkční prádlo – ale vždy platí: Na samotný závod se nenabalte, to se zahřejete dost. Důležité je dostat se do tepla potom. A když si pořádně hrábnete na dno, ani tři vrstvy oblečení nemusí stačit.

Co jíst a pít před závodem?

Pravidelná hydratace nejen v den závodu, ale i v dobrých posledních dvou dnech před ním může znamenat hodně. Běžíte-li něco kratšího, jíst můžete prakticky normálně – vyjma těžko stravitelných a obvykle i nezdravých pokrmů, před delšími běhy vaše tělo ocení sacharidy, z nichž si může udělat glykogenové palivo na cestu. Poslední větší jídlo je buďto večer před závodem, startujete-li ráno, nebo snídaně, startujete-li v poledne.

Dvě hodiny před startem snězte něco, co je dobře stravitelné a dodá energii – kousek bílého pečiva s trochou džemu. I když jinak upřednostňujete zdravější celozrnné, před startem se nehodí. Vše, co projde vaším žaludkem před výkonem či během něj, nechť je řádně vyzkoušené, aby se vaším cílem nestaly keříky u cesty nebo pojízdné záchodky. Po závodě natankujte tekutiny, a to vodu nebo sportovní nápoj, nikoli pivo (na to může dojít až potom).

Je-li závod dost dlouhý na to, že budete potřebovat přísun tekutin a energie i při něm, naučte se občerstvování také již v tréninku. Na těchto závodech bývají občerstvovačky – napijte se alespoň trochu na každé z nich – lépe zabráníte plíživé dehydrataci.

Rada poslední

Pozor na tempo! Držte se svého, i kdybyste se po výstřelu propadali stále více dozadu. Ti, kteří kolem vás prosviští, to buďto umí, nebo později odpadnou. Abyste se ve druhé polovině závodu nemuseli bezmocně ploužit, své tempo nepřepalte. Nejlepší je, máte-li obě poloviny vyrovnané, nebo dokonce druhou malinko rychlejší. Držte se tedy údajů svého sporttesteru, pokynů trenéra, nebo tělesných pocitů – a dostanete se do každého cíle se ctí.

Sportu zdar a běhání zvláště!

Reklama