Hlavní obsah

Cukry sem, hranolky a alkohol pryč. Maratón klepe na dveře

Praha

Maratón se blíží, příprava vrcholí, nejtěžší trénink je minulostí. Teď ještě neopomenout jídlo. Na tělo se nyní musí chytře, moudře, aby v den D nezradilo a vaše cíle neprotekly mezi prsty. Samozřejmě prsty u nohou. Zvláště se to týká těch, které čeká maratónská premiéra.

Foto: RunCzech

Vhodné pití a jídlo je základem dobrého výkonu.

Článek

Jídlo je samozřejmě důležitou součástí běžeckého bojového plánu. Většina odborníků se shoduje v tom, že jídlem bychom se měli zabývat delší dobu, ne jen pár dní před samotným závodem. Ale nepropadejte panice. Pokud běžíte například v neděli, máte ještě trochu času.

Dvaačtyřicet kilometrů je úctyhodná dálka, takže tělo bude potřebovat energii. Musíte mu před závodem přidat, aby mělo z čeho brát. Maratón se neběhá každý den. Zaměřte se na příjem sacharidů, navyšte porce asi o deset procent. Ale nezapomínejte ani na trénink. Intenzita musí být nižší. Nohy by vám měly pár dní před vyběhnutím už jen brnkat, žádné těžké tahání z asfaltu.

Guláš teď ne!

Komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, to je teď vaše zorné pole, pokud tedy předtím nebylo. Například celozrnný chléb, těstoviny, hnědá rýže jsou nejlepším zdrojem dlouhodobé energie. Vyhněte se nezdravým a mastným potravinám jako jsou pizza, hranolky, guláš, knedlíky. Budete se cítit nafouklí a ztratíte energii. A tu budete potřebovat.

Několik hodin před během dodejte tělu vyvážené a lehké jídlo, ale pozor na velké množství vlákniny. Ta může způsobit žaludeční potíže během závodu. Opatrně na kuřecí sendvič, fazole, vločky, sušené fíky, švestky, meruňky nebo obiloviny. Těžkým jídlům se vyhněte nejméně tři hodiny před závodem. Těžkotonážní strava před během znamená těžkosti při běhu.

Voda je základ, nezapomínat!

Bez vody nelze žít a u maratónu to platí dvojnásob. Takže zvýšit příjem před závodem, tělo musí být hydratované. Při běhu nezapomínejte také na příjem tekutin s určitým procentním obsahem cukru, glukózy a sodíku, aby se vaše hladina cukru v krvi držela nahoře.

Nezapomínejte pít na každé občerstvovací stanici, kde si vedle vody můžete vzít třeba i kus banánu, pomeranče. Někdo si s sebou bere i energetické tyčinky, gely, případně hroznový cukr do kapsy, čokoládu.

Máte rádi alkohol? Zkuste ho před závodem omezit. A to i po závodě. Bez ohledu na to, že budete chtít slavit doběhnutí, případně dokonce vítězství. Alkohol způsobuje dehydrataci a věřte, že tělo tohle nechce zažít po několika hodinách dřiny. To samé platí i o jídle, nic obrovského. V klidu dodávejte cukry, žaludek není připraven na obr porce po takovém výkonu. Nechte tělo po zápřahu odpočinout. Zaslouží si to.

Reklama