Hlavní obsah

Fast Foot: Nahota na zkoušku. Posílí a nezabije

René KujanSport.cz

Běhání naboso je fenomén i v České republice. Vlnu pokusů o vyzutí běžecké obuvi zřejmě spustila jedna nejmenovaná americká kniha o mexických Indiánech, kteří vlastně naboso vůbec neběhají. Nevadí, protože i bez amerických knih víme, že chůze a běh naboso s námi byl po tisíciletí. A když budeme tomuto nejpřirozenějšímu pohybu důvěřovat, může to tak zůstat ‒ alespoň občas ‒ i nadále.

FASTFOOT: Běh nabosoVideo: Stream.cz

 
Článek

Na našich stránkách už jsme se bosému běhání trochu věnovali, představili jsme vám jedny z nejzarytějších zastánců Júlia Patakyho a Tomáše Zahálku. Je řada odhalit další představitele tohoto podzemního běžecko-punkového hnutí. Jsou jím i tváře seriálu Fast Foot! A že tak úplně neblázníme a věnujeme se opravdovému novému proudu, dokládá i fakt, že se letos poprvé uskutečnilo také mistrovství České republiky v bosém běhu ‒ v rámci půlmaratónu KVOK.

Všichni protagonisté Fast Footu se zuli a ‒ někteří z nich dokonce poprvé ‒ zkusili běh naboso. Hurá do pražských ulic! Jen pozor na psí exkrementy. Předmětů, o něž by se běžec mohl zranit, se kupodivu zase až tolik na chodnících neválí. Všichni přežili bez úhony... Tedy, jak se to vezme. Někomu možná trenér Jakub přeci jen způsobil nějaké to traumátko, nikoli však během naboso.

Je to bosé běhání vůbec zdravé? A bolí to? Co udělá s běžeckým stylem? A jak je to s tvrdými povrchy? V oné americké knize o tom, jak jsme se narodili, abychom běhali, je několik odkazů na vědecké studie. Ty studie se dají dohledat na internetu, existují z nich i videa. A dokládají jednu důležitou věc: při běhu v odpružené botě dostávají klouby od zpětného rázu větší šlupku než při běhu na tomtéž povrchu naboso.

Důležité je to na začátku nepřehánět a dát tělu dostatečný prostor na přizpůsobení se. Kromě toho působí i známé a zároveň tajemné reflexní síly ‒ masírujete chodidlo a chodidlu to dělá dobře. Navíc to ale také příznivě ovlivňuje i vnitřní orgány ležící na příslušných nervových drahách.

Vyzkoušeli jsme si asfalt, beton, trávníky. Přežili jsme. A komu jsme tím prospěli?! Sobě. Svým chodidlům, vnitřním orgánům i egům. Je to super. Pojďte to zkusit s námi!

Reklama

Související témata: