Hlavní obsah

Chcete pokořit nevyšší budovu Česka? Máte na to tři minuty!

Praha, Brno

Namasírovat nohy a úprkem vpřed a hlavně stoupat. Převýšení 95 metrů, 631 schodů a 30 pater. To jsou základní parametry pro zdolání nejvyšší budovy v Česku. Brněnskou dominantu AZ Tower vezmou v neděli 17. května útokem běžci.

Foto: www.BehejBrno.com

Nejvyšší budova Česka. AZ Tower bude sloužit i běžcům. Tři minuty a Brno máte jako na dlani.

Článek

"Závod Schody AŽ nahoru jsme připravili pro naši širokou běžeckou komunitu jako zpestření tréninku nebo novou metu k pokoření. Očekáváme hlavně účast odvážných hobíků," předpokládá ředitel závodu Aleš Čtvrtníček.

V prvním patře start, konec ve třicátém. Pokud byste hledali více v České republice, nenajdete. Na odvážlivce čeká řádná porce schodů, ale v cíli budou během pár minut. Vždyť výběh na Empire State Building, kde závodníky čeká 1576 schodů a 86 podlaží, jsou nejlepší schopni atakovat okolo deseti minut.

AZ Tower je se svými 111 m nejvyšší budovou v České republice, byl otevřen v červnu 2013. Nabízí obchodní i kancelářské jednotky a luxusní apartmány. Závod Schody AŽ nahoru se v jeho útrobách koná vůbec poprvé, další informace o něm jsou dostupné na BehejBrno.com.

Ve startovním poli v Brně nebudou chybět ani elitní běžci jako Tomáš Maceček, který v březnu absolvoval mistrovství světa v běhu do schodů v katarském Dauhá. Student Masarykovy univerzity, který na něm obsadil celkové 11. místo, trénuje tuto sportovní disciplínu i v Brně.

"Schodiště na AZ Tower je spíše mírné, je opravdu běžecké. Na první pohled to může být lehčí, ale i tady platí, že základem úspěchu je dobré rozvržení sil. Čas v Brně očekávám pod tři minuty," odhaduje čtyřiadvacetiletý běžec.

Kdo by se rád jen rozhlédl po okolí z budovy, která má 111 metrů, má smůlu. Na vrchol se podívají jen závodníci. "Běží se po betonových schodech s cílem ve třicátém poschodí. Odtud se mohou běžci dostat na úplný vrchol budovy a udělat si tam památeční fotku," uvedl Čtvrtníček a dodal, že kromě fotografie je pro každého připravena účastnická medaile, občerstvení a pro nejrychlejší tři muže a ženy v celkovém pořadí také finanční prémie. Organizátoři očekávají startovní pole čítající zhruba tři stovky závodníků.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články