Hlavní obsah

Vědci odhalili ideální teplotu na běhání. Sedí i vám?

Praha

Zataženo, zima, teploměr ukazuje lehce pod nulou. Krásný den, vedro a třicítka vše rozpaluje. Ani jedna varianta není ideální pro běhání. Při takovém počasí vyběhnou jen ti nejoddanější. Jaká je tedy ideální teplota pro tento sport? Odpověď nebude jistě stoprocentní, ale vědci nám ukázali rozmezí, ve kterém se nejčastěji pohybujeme.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Teplota ovlivňuje vyrazně běžecký výkon.

Článek

Vědci z americké university v Tulse zkoumali pětadvacet nejrychlejších běžeckých výkonů na různých vzdálenostech a došli k závěru, že teplota se pohybovala mezi 9,7 až 23 stupni celsia. Pro někoho může být deset stupňů málo, ale ono také záleží, jakou vzdálenost chcete urazit.

Teplota, to je oč tu běží. Čím delší dobu běžíte, tím chcete mít chladnější počasí. Důvod je praktický. Pohyb generuje teplo, které se rozptyluje pomocí potu. „Když je tepleji, schopnost těla pro rozptýlení může být ohrožena," řekla pro shape.com fyzioložka Angela Hillmanová. „Chladnější teploty v rozumných mezích vám mohou pomoci ochránit tělo před přehřátím," dodává Hillmanová.

Ideální teplota pro běhání
Vzdálenostteplota ve stupních celsia
100 metrů23
1500 metrů19,4
5 kilometrů17,2
Půlmaratón13,4
Maratón11

Jenže chladnější neznamená automaticky nutně lepší. Když je více chladno, svaly hůře pracují. Obtížněji vydávají energii pro běh, takže jsou také snadno unavené, mohou se zranit. „Čím více jste fit, máte kondičku, tím lépe je tělo schopno regulovat teplotu," vysvětluje Hillmanová.

Pokud se rozhodnete běžet maratón a jste průměrný běžec, tělo bude radši za nižší venkovní teplotu. Za několik hodin pohybu si vyrobí tepla dostatek. Pokud by bylo teplejší počasí, může se tělo snadněji přehrát. Musíte poté doplňovat více tekutin, cukrů, minerálů. Pak tu je také popasování se s únavou.

Sprinter preferuje teplejší klima

Jestli je ale vaší distancí sprint na sto metrů, jste opačný případ. Tělo bude v permanenci pár sekund, svaly, klouby a vazy musí být zahřáté, aby mohly ideálně pracovat hned. A teplo jim v tomto jen pomáhá. Takže rtuť teploměru podstatně výše.

Samozřejmě toto vše neznamená, že vysoké a nízké teploty brání běhu. Pokud chcete běžet a teplota není podle vašich představ, můžete si pomoci tempem, oblečením. A pokud tápete, dejte na vlastní pocity. Když vám je po pěti minutách běhání nepříjemně, teplo, asi to chtělo o vrstvu oblečení méně. Nezapomínejte, že při běhu se vždy zahřejete.

Jaká je pro vás ideální teplota na běhání?
Do deseti stupňů celsia
4,6 %
Do patnácti stupňů celsia
29 %
Do dvaceti stupňů celsia
54,5 %
Do pětadvaceti stupňů celsia
7,6 %
Nad pětadvacet stupňů celsia
4,3 %
Celkem hlasovalo 1164 čtenářů.

Reklama