Hlavní obsah

Legenda se vydala na úděsnou výzvu: 46 dní, víc nemůže

I kdyby si sednul a už nevyběhnul, zůstane legendou. Jenže on takový není. Scott Jurek se pokusí překonat rychlostní rekord na Appalachian Trail (Apalačská stezka). Nepůjde o klasický sprint, ultra maratónec má na pokoření téměř 3 500 kilometrů 46 dní a 11 hodin. Cíle v Mount Katahdin by měl dosáhnout 6. července. Tam by měl stanout na nejvyšší hoře amerického státu Maine.

Foto: Facebook: Scott Jurek

Scott Jurek na cestě za překonáním světového rekordu.

Článek

Současný světový rekord má v nohách Jennifer Pharr Davisová z roku 2011, a to 46 dní, 11 hodin a 20 minut.

"Jsem v perfektním bodu své kariéry," řekl jedenačtyřicetiletý Jurek pro Runner World Newswire v telefonickém rozhovoru. "Je před létem, má žena a já chceme mít děti, takže jsem blízko důchodu. Řekl bych, že tohle bude moje mistrovské dílo," pověděl také jeden z nejlepších ultra maratónců na světě, na kterého je takto pohlíženo během poslední dekády. A není divu.

Jurek, to je synonymum extrému

Američan sedmkrát v řadě zvítězil v náročném ultra maratónu Western States Endurance Run na 100 mil, což se nikdy nikomu jinému nepodařilo. Je držitelem amerického rekordu v běhu na 24 hodin. Po Yiannisu Kourosovi je druhým nejrychlejším mužem na Spartathlonu, 246km závodě mezi Athénami a Spartou.

Jurkova cesta
Apalačská stezka je dálková turistická trasa na východě Spojených států, která se nachází v Apalačských horách. Délka dosahuje vzdálenosti okolo 3500 kilometrů a patří mezi nejoblíbenější v USA. Stezka, která byla vybudována ve 20. a 30. letech 20. století, začíná na jihu v Georgii a končí na hoře Katahdin.

I přes tyto neuvěřitelné úspěchy se rozhodl pro cíl, který může patřit k těm nejnáročnějším. Bude muset uběhnout v průměru více než osmdesát kilometrů denně, navíc v kopcovitém terénu. "Řekl bych, že to je určitě jedno z největších dobrodružství mé kariéry. Je to trochu úděsné. Nikdy jsem neuběhl 560 kilometrů za týden, které musím teď zdolat," přiznal Jurek.

Zdolání drsných podmínek bude vyžadovat vše ideálně sladěné - sílu, vytrvalost, mysl, jídlo, regeneraci. "Znám své tělo opravdu velmi dobře, jsem o tom přesvědčen. Vím, jak se mé tělo adaptuje, já se o něj postarám," dodal Jurek, který v těchto dnech pociťuje jeden kilometr za druhým na svém těle.

RECENZE? Scott Jurek: Jez a běhej

Reklama