Hlavní obsah

Hledá se unikátní hlas legendárního Zátopka!

Markéta LyachováSport.cz

„Ke startu připravit, pozooooor,“ legendární Emil Zátopek by mohl odstartovat letošní ročník Olympijského běhu. Že to není možné? Ale je. Český olympijský výbor dohledává ve spolupráci s Českým rozhlasem unikátní záznam s jeho hlasem.

Foto: Karel Felt, Právo

Socha Emila Zátopka v Olympijském parku

Článek
Fotogalerie

Běhání je v České republice fenomén. Ročně se u nás organizuje téměř 1400 nejrůznějších běžeckých závodů. A to už je slušná porce. Mezi ty tradiční se řadí Olympijský běh, který je na programu vždy v červnu a je součástí oslav založení novodobého olympijského hnutí. Inovovaný koncept letos zapojí dvacet měst a tisíce sportovních nadšenců. Ty všechny má podpořit i hlas legendárního běžce a čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka.

Běhat se bude v Praze, Ostravě, v Českých Budějovicích a dalších velkých městech. Ve vybraných lokalitách se mohou fanoušci těšit na doprovodný program s autogramiádami olympioniků. "Ale máme obrovskou radost i z toho, jak lidé reagují i v menších městech. Přidaly se k nám Valašské Klobouky, Ivančice, Kostelec nad Orlicí a další. Za své si to vzali například ve Frýdku Místku, tamní starosta pobláznil celé město a podpoří i olympijskou nadaci," říká Marek Tesař, marketingový ředitel ČOV. "A zájemci o pořadatelství se mohou pořád hlásit, stačí, když nás zkontaktují přes náš web," dodává.

Jakub Kohák, jeden z tisíců

Účastníci T-Mobile Olympijského běhu si přes internet mohou vybrat některý ze závodů nebo se zúčastnit prostřednictvím takzvané individuální výzvy. "Může se tak přidat opravdu každý, přes běžeckou aplikaci se připojí k ostatním a porovná si svůj výkon s ostatními. Na pásu u sebe v kuchyni si takhle zaběhá například herec Jakub Kohák," říká Tesař.

Olympijský běh podporují slavní čeští sportovci, olympijská vítězka ve skifu Miroslava Knapková, sprinter Pavel Maslák, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a Eva Vrabcová-Nývltová a další. "Přidávají se i lokální patrioti, třeba v Ostravě běží fotbalisté Baníku, v Brně jachtaři, bratři Cejnarové, a mnoho dalších," podotýká Tesař.

Do běhu už je přihlášeno 14 tisíc závodníků. "Čekáme další nárůst v den závodů. Hlásí se nám spousta škol, připojují se organizátoři minulých ročníků. Obrovskou porci práce odvádí v regionech Český klub olympioniků. Nechceme být neskromní, ale v dalších letech chceme z olympijského běhu vytvořit největší běžeckou událost svého druhu," uzavírá Tesař.

T-Mobile Olympijský běh
Středa 24. června 2015 od 18 hodin
www.olympijskybeh.cz
Část startovného jde na konto České olympijské nadace.
Závody jsou rozděleny do zlaté, stříbrné a bronzové kategorie.
Města, kde můžete běžet:
Praha, Ostrava, České Budějovice, Liberec, Brno, Stříbro, Plzeň, Frýdek Místek, Zlín, Most, Vrchlabí, Lomnice n. Popelkou, Jilemnice, Holubov, Cheb, Valašské Klobouky, Jihlava, Ivančice, Kostelec nad Orlicí

Reklama

Související témata: