Hlavní obsah

Běžecká abeceda ‒ Ulevte si. Jinak skončíte v ústavu

Kralupy nad Vltavou/Praha

Mnoho běžců pociťuje při konzumaci svých dávek kilometrů jistý druh úlevy. Hlava se čistí, myšlenky projasňují, ze srdce padá drobný štěrk, kameny či celé skály. Pokud si tedy jdeme zaběhat pro radost a potěšení, lze v souvislosti s běháním hovořit také o úlevném procesu. A co se stane těm, kteří uvolnění nebudou? Dříve či později skončí v ústavu. Pro vytvoření lepší představy jsem se obětoval a do jednoho takového ústavu dobrovolně ‒ alespoň prozatím ‒ zavítal. Nalezl jsem univerzální urgentní uvolňující účinek u úzkostí. Běh.

Foto: Profimedia.cz

Uvolněte se, prosím!

Článek

U jako Ústav a Úleva

Mé představy ostatně potvrzuje i pan doktor Randák z Kliniky adiktologie.

Člověk, který je dlouhodobě úzkostný a neumí si ulevovat, se do nějakého ústavu může dostat. To může být Ústav choromyslných Království českého, Psychiatrická nemocnice Bohnice, Psychiatrická klinika... A třeba i do toho našeho ‒ na Kliniku adiktologie. Zvláště pak, když si začne ulevovat nějakými návykovými látkami. Na nás potom je, abychom takovému člověku ulevili od jeho závislostí, úzkostí a tenze.

Co všechno může na takového nešťastníka čekat, když nebude uvolněný?

Ranní zdravá studená ledová sprcha. U nás na lůžkovém oddělení je to běžná součást takového ranního nastartování. Ráno, když se člověk setká se studenou vodou, urychleně jej to přivede k pocitům a emocím.

Dušan Randák, známý psychiatr z Kliniky adiktologie VFN a 1. LF UK. Zabývá se léčbou závislostí na návykových látkách. Žije v Kralupech nad Vltavou a běhá maratóny.

A určitě jej v ústavu čeká také úklid. Stlaní lůžka, úklid chodby, pokojů, zkrátka hadry, kartáče, kýble, mopy ‒ úklid kolem sebe, úklid v sobě v rámci psychoterapie. Tam se kolikrát ten terapeutický materiál dá přehazovat vidlemi až do úmoru. A k terapii může přispívat i udržování pořádku, úklid věcí kolem sebe. To je tady dokonce povinné.

To je všechno? Co kazajky, izolace, vázání? Vždyť by vám nějaký běžec mohl utéci!

No tak svěrací kazajky už nepoužíváme, izolace také ne. Kurty lze občas použít (na našem oddělení jde především o kurty tenisové a volejbalové). Naši pacienti jsou většinou natolik uvolnění, že vázacími kurty je k posteli přivazovat nemusíme. To jsou opravdu výjimky ve stavech deliria. Kurtování je cesta, jak pacienta udržet v klidu, aby sobě nebo okolí neublížil, a časem třeba přispět i k jeho uvolnění.

Jak vypadá taková ústavní péče dál?

Následuje zpravidla úleva. Tady u nás v Apolináři je součástí terapie také úleva během. A i když jsem pracoval v Bohnicích, tak jsem se s ním setkal. Tam je jako terapeutická aktivita „jogging", běhání po léčebně pro všechny, kdo na to fyzicky mají. A to není takové to pobíhání od doktora k doktorovi, to je zase jiná disciplína. Tady u nás je snaha, aby pacienti běhali. Na našem ženském oddělení mají pacientky, nechci říci, že zrovna výhody, ale že si mohou nasbírat takové drobné kladné body, které pak mohou v určitém součtu využít třeba na propustku a podobně. Určitě má běh velký terapeutický význam.

Takže pokud bych se řízením temného osudu někdy dostal do vašeho ústavu, nemusím se obávat ztráty kondice?

Běžcům, kteří jsou úzkostní, unavení, rozhodli se, že své tenze budou řešit alkoholem a přijdou k nám, určitě nehrozí ztráta jejich velkého koníčku. Pamatuji si jednoho pacienta, který se mnou šel jednou běhat ‒ v období, kdy jsem měl docela dobrou formu ‒ a snažil se mne udolat na našem zahradním okruhu. Nakonec to odnesl angínou. Jinak ale našim pacientům utužujeme psychickou i fyzickou kondici bez výjimek.

BĚŽECKÁ ABECEDA TROCHU JINAK - Časům, rychlostem, průměrům a dalším veličinám běžeckých výkonů se věnujeme v jiných rubrikách. Nesmíme ale opomenout ani psychické zdraví běžců. Na těchto stránkách budeme běhat takříkajíc pod dohledem psychiatra a maratónce v jedné osobě.

Na jak dlouhý pobyt se u vás mohou běžci-potížisté těšit?

Standardní délka pobytu je pro muže tři měsíce, pro ženy čtyři. Argument je, že ženy pijí zpravidla déle a tajněji a potřebují delší dobu k regeneraci. Tak to alespoň potvrzují naše dlouhodobé zkušenosti.

Ehm, dobře. Děkuji za konzultaci, pane doktore. Doufám, že se zde pracovně nikdy nepotkáme. Jdu si tajně něco zaběhnout, abych to pak mohl zcela veřejně a otevřeně zapít...

Reklama

Související témata:
Ústav