Hlavní obsah

Běžecká abeceda: Trpíte trudomyslností? Naočkujte se během!

Dušan Randák, küSport.cz

Co se vám při vyslovení názvu oné naší oblíbené činnosti vybaví jako první s počátečním písmenem V? Ano, samozřejmě, ti nejpostiženější myslí hned zase na výkon. Těm hloubavějším se asi vybaví vědomí, citově zaměřeným zase vzrušení anebo viagra. Ano, i takové účinky může mít pravidelný úprk. Pojďme se ale zaměřit ještě na jeden, neméně významný a důležitý aspekt. Běh totiž funguje také jako vakcína.

Foto: Profimedia.cz

Před trudomyslností se dá utéct - s úsměvem.

Článek

V jako Vakcína aneb Běh jako VZP (Velmi Zkušený Postup)

Pan doktor Randák od Apolináře to vidí jednoznačně: Mí pacienti běh používají jako vakcínu proti trudomyslnosti. Není to sice žádný úředně osvědčený a ověřený postup v rámci nějakých terapeutických technik, ale právě na základě zkušeností našich pacientů si dovedu představit, že by třeba v budoucnu bylo možné ordinovat běh při léčbě určitých druhů psychických onemocnění jako vhodný podpůrný prostředek.

BĚŽECKÁ ABECEDA TROCHU JINAK - Časům, rychlostem, průměrům a dalším veličinám běžeckých výkonů se věnujeme v jiných rubrikách. Nesmíme ale opomenout ani psychické zdraví běžců. Na těchto stránkách budeme běhat takříkajíc pod dohledem psychiatra a maratónce v jedné osobě.

Běh je velmi vhodný prostředek pro trénink vytrvalosti, pravidelnosti, struktury. A to jsou věci, které leckdy pomáhají v takových těch stresových, zátěžových situacích. Kdy vím, že si mohu věřit, důvěřovat, že jsem schopen vytrvale pracovat na nějakém cíli a nenechám se zdekompenzovat a zúzkostnit například zjištěním, že teď musím na chvíli zasprintovat. Vím přeci, že jsem vytrvalec, smím-li to říci takto jednoduše.

Nenechám se válcovat tím tlakem. Vím, díky běhu jsem se naučil, že mám nějaké svoje tempo, kterým můžu fungovat dlouhodobě. Možná hovořím v obrazech, ale pro mne je běh opravdu takový obraz vytrvalosti, schopnosti nepřepínat se, rozeznat, kdy můžu polevit a kdy zase musím přidat, kdy je třeba se občerstvit. Nepřepínám síly, nejedu nadoraz a nemyslím si, že udržím výkon na 450 % donekonečna. Nejsem pak několik dní vyčerpaný a zúzkostnělý tím, co mne asi zase čeká zítra. Prostě jsem schopen nějakým tempem dobře, sebevědomě fungovat.

Dušan Randák, známý psychiatr z Kliniky adiktologie VFN a 1. LF UK. Zabývá se léčbou závislostí na návykových látkách. Žije v Kralupech nad Vltavou a běhá maratóny.

Zatímco u rychlých sprintů, kde fungují rychlé hormony typu adrenalin, u vytrvalostního běhu vstupuje do hry spíše dopamin (hormon zodpovědný za vznik motivace, emocí; podílí se na utváření systému potěšení a odměn) a serotonin (hormon podílející se na vzniku nálad; nedostatek může mít za následek také změny nálad, depresi, podrážděnost, agresivitu, poruchy spánku). Tyto hormony se v dobrém smyslu slova podepisují na naší náladě, její vyrovnanosti, stabilitě. A právě z tohoto pohledu si dokážu představit běh a vytrvalostní sporty obecně jako bezvadné antidepresivum. A tím pádem také jako výbornou vakcínu proti trudomyslnosti ‒ skrze hormony, skrze učení se poznávat sám sebe. Pro mne je běh úžasný sebezpyt.

Používáte běh také jako lék na trudomyslnost?
Ano, po každém běhu jako by se vše náhle rozjasnilo.
84,7 %
Ne, neznám trudomyslnost, běhám totiž pořád.
15,3 %
Celkem hlasovalo 131 čtenářů.

Reklama

Související témata: