Hlavní obsah

Olympijská akce kulový blesk rozproudila Česko

Libor KalousSport.cz

Různí běžci, různá místa, jedna myšlenka. To vše rozešlete do různých koutů České republiky a tisíce lidí vyběhnou na jeden výstřel, který zazní z rádia. K tomu ve více než dvaceti městech najednou. Akce kulový blesk, občas se dějí zázraky. Ten se stal ve středu v osmnáct hodin. Na 25 tisíc lidí se rozběhlo na startovní pokyn Radiožurnálu. Takto vyběhl T-Mobile Olympijský běh.

Foto: www.olympijskybeh.cz

Olympijský běh přilákal okolo 25 tisíc běžců.

Článek
Fotogalerie

Proč to vše? Uplynulo 121 let od založení Mezinárodního olympijského výboru a česká tradice tohoto běhu se dotýká i neslavnějšího československého běžce. U zrodu v roce 1987 stál Emil Zátopek. Olympijský den se neslavil jen v Česku, ale tak v dalších 240 zemích na světě.

„Pouze tři procenta populace se mohou pokoušet o rekordní zápisy, my se snažíme dělat akci pro zbývajících 97 procent," vysvětlil pro Český rozhlas Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. Výtěžek z akce poputuje na dobročinné účely.

V Praze se více než tisíc běžců sešlo v parku Ladronka. V nabídce byly tři vzdálenosti - pět a deset kilometrů a dětský závod. Na start se postavilo i několik běžců ze seriálu Fast Foot, kteří měli v nohách sobotní půlmaratón v Olomouci. Další účastníci například sváděli rodinný boj s manželkou, jiní se přišli jen proběhnout a strávit příjmený podvečer.

Olympijští vítězové podpořili Olympijský běh

Když olympijský běh, tak také sportovci, reprezentanti. I ti si po celé republice vyzkoušeli připravané tratě. Běžela také olympijská vítězka skifařka Mirka Knapková. Akci podpořil i halový mistr světa na čtyřstovce, sprinter Pavel Maslák. Do běžeckého se nazula také olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová nebo reprezentantka Eva Vrabcová-Nývltová. Do bojů s časem se pustilo také osazenstvo kapely Kryštof. V každém pořádajícím městě se do akce zapojili místní patrioti a sportovci.

V minulém roce se běhu účastnilo patnáct tisíc lidí, tento rok nárůst okolo deseti tisíc běžců. „Ředitel závodu Imrich Bugár tvrdí, že bychom měli atakovat rekord z brazilského Ria, který je 320 tisíc. To se asi nepovede, ale je to výzva," připomněl ještě před startem Kejval.

Takže za rok?

Reklama