Hlavní obsah

Česká továrna na emoce stojí milióny. Rodí se novodobí válečníci

Libor KalousSport.cz

Někdo potřebuje ke své práci soustruh, další notebook, třetí obsluhuje kolos jaderné elektrárny. Nikola Bartáková si v podstatě vystačí s píšťalkou a stopkami. Je trenérkou, která pomáhá lidem k adrenalinovému vyžití. Snaží se je dostat do takového fyzického stavu, aby zvládli překážkové běhy. Jednou z klientek je i Nikita, kterou připravuje v rámci seriálu „Nikita běží o život“ (vysílá Stream.cz). Za osm týdnů musí být vše vyladěno pro Army Run, kde obě poběží trasu bojovníka NATO.

Foto: Archiv Nikoly Bartákové

Nikita vpředu se snaží, ale Nikola drží opratě tréninku v rukou.

Článek

Nikita běží o život.

Nikolo, jak vůbec došlo ke spojení vás a Nikity?

Celé to vzniklo před třemi lety, kdy jsem uspořádala sportovní víkend a Nikita tam byla také. Líbilo se jí to. Znaly jsme se už ze Spartan Race, tak jsme se daly dohromady.

Zvládne Nikita Army Run?

Myslím, že jo.

Má nějaké problémy v tréninku?

Má slabší vršek, ručkování ji dělá problémy, ale my na tom mákneme.

Co vás láká na trénování lidí?

Baví mě trénovat sportovce, kteří jsou na vrcholové úrovni, tak ty, kteří jsou úplní začátečníci. Jde o široké spektrum klientů.

Pokud se nepletu, tak vy jste údajně přivezla překážkové běhy do České republiky, je to tak?

Přesně tak. Před třemi lety mě oslovili ze Spartan Race, jestli bych jejich závody nerozjela v Česku.

Myslíte značku Spartan Race, která sídlí v Americe...

Ano. Licenci si koupil jeden pán původem ze Slovenska, ten mě poté kontaktoval, jestli bych to nerozjela, takto vznikl první závod Spartan Race v Čechách.

Kolik stojí vůbec licence na pořádání takového závodu?

Pohybujeme se v miliónových číslech. Musíte si koupit franšízu, která stojí okolo tří tisíc dolarů. Dále medaile, trička a vše ostatní se musí brát přímo z centrálního skladu z Ameriky, což jsou další náklady. Samozřejmě se odvádí procenta za každého závodníka.

Je obtížné sehnat sponzory, finance a vše poskládat?

Někdo si řekne, že když je sedm tisíc závodníků na akci, tak možná ne, ale každý něco stojí. Potom tu máte hasiče, produkci, organizace celé akce. Je to docela obtížné, protože sponzoři v dnešní době nechtějí dávat peníze, ale předměty. Stalo se, že mi jeden sponzor nabídl sedm tisíc žiletek.

Všichni se dnes holí, v čem byl problém?

(smích) To je pravda, ale v rámci závodu nám to nic nepřineslo, jen bychom poté ukonejšili závodníky, že si mohou oholit nohy.

Běhání, překážkové závody, adrenalin. Tyto akce jsou v poslední době populární, souhlasíte?

V dnešní době se všichni chtějí překonávat, něco zdolávat. Je to takové honění vlastního ega.

Takže vstanu ze židle, opustím kancelář a chci se ukázat?

Přesně tak. Tyhle akce jsou něco nového. Navíc skončila branná povinnost, nikdo nechodí na vojnu a kluci si to mohou najednou zkusit. Jsou válečníci, které znají v počítačových her. Myslím si, že do pěti let ale přijde úpadek.

Je nebezpečné opustit kancelář a jít se pasovat se světem?

Určitě jo. Chce to používat hlavu a hlavně tělo není vůbec připravený. Potom vznikají zranění. Co já mám zkušenosti, tak bývají problémy na překážkách, na kterých bychom to nečekali, které jsou primitivní. Třeba jen něco přelézt, podlézt.

Co je největší problém pro začátečníka?

Možná to nevypadá, ale je to běh. Překážky v tělocvičně relativně v brzké době lidé zvládají, ale když mají vyběhnout do terénu, tak je běh překvapí.

Jak se k tomuto staví ženy?

Holky se hodně stydí, mají slabší vršek, tam většinou ztroskotají. Všeobecně při trénincích sázím na všestrannost, proto dělám i kompenzační cvičení.

Co je cílem závodu Army Run? Jde o obtížnější odnož Spartan Race?

Všechno koncepčně vychází z toho, že jde o extrémní překážkový běh, ale Army Run má odlišné překážky. Je zde více vojenství a Nikita poběží přímo trasu bojovníka NATO, která je v Brně, takže si vyzkouší přímo vojenské překážky.

Údajně se také budou jíst červy, je to pravda?

Přesně tak. Něco je na morálku, něco na fyzičku, také bude střílení.

Kolik lidí poběží Army Run?

Dostali jsme kapacitu 1500 osob. Ještě ale jednáme s Ministerstvem vnitra, aby byla kapacita navýšena. Doufám, že tam dostaneme 3000 lidí. Akce bude přímo ve vojenském prostoru na Vyškově 22. srpna, kam je civilistům normálně vstup zakázaný.

Reklama

Související témata: