Hlavní obsah

Vyzkoušejte magický trik na Red Bull 400! Ale bude to bolet!

René KujanSport.cz

Jeden z nejtvrdších běžeckých závodů ‒ Red Bull 400 se nezadržitelně blíží. V polovině srpna vypukne masakr na harrachovském skokanském můstku K120. I nám v redakci se již třesou nohy. Zčásti nedočkavostí, ale zčásti také strachy. A protože se strašáky se nejlépe bojuje tak, že se na ně půjdete podívat blíž, i my se podíváme, co to ta čtyřstovka vlastně je.

Foto: redbull.com

Jestli v tobě dřímá bojovník bez bázně a hany, tak to dáš!

Článek
Fotogalerie

Red Bull 400 v Harrachově

Tento extrémní závod se běží na vzdálenost 400 metrů, na vrchol skokanského můstku ‒ od dopadiště až po rozjezdovou lavičku. Na plný plyn, do extrémního stoupání, do extrémního vyčerpání. Za vše hovoří i fakt, že štafetový závod je vypsán pro čtyřčlennou sestavu ‒ po 100 metrech. Je jasné, že celý závod v jednočlenném týmu zvládnou jen ti největší tvrďáci. Budete to i vy? Budeme to i my? To se neví. Důležité je, jak se budeme věnovat přípravě a kolik jí dáme. Abychom to vám i sobě usnadnili, poradili jsme se s odborníky z nejpovolanějších.

Jerrel Feller, nizozemský sprinter působící v Praze. Sám se závodu také zúčastní.

Co je třeba udělat před takto obtížnými sprinterskými závody?

Při sprintech vydáváte stoprocentní úsilí, takže musíte být stoprocentně zdravotně v pořádku. Důležité je být samozřejmě zahřátý na tu nejvyšší provozní teplotu. Nutností je tedy pořádně se rozběhat a rozcvičit. To vše platí i pro extrémní výběh jakým je právě Red Bull 400 v Harrachově.

Jaký druh tréninku bys tedy doporučil pro tento harrachovský výběh?

Doporučil bych samozřejmě hodně kopců a cvičení odolnosti svalů. Takže si vyhlídněte nejprudší kopec, jaký najdete a dejte se do toho. Zaměřte se na silovou výdrž. Anebo ještě lépe, kontaktujte mě a zamakáme na tom společně (smích).

Jakou bys doporučoval taktiku na závod. Je to krátké, ale některé úseky se výrazně odlišují od těch předchozích... Jak se bude lišit taktika ostříleného sprintera a úplného nováčka?

Myslím, že rychlé tempo na začátku by tě na konci zabilo. Samozřejmě se ale nemůžeš pořád šetřit a na něco čekat. V cíli by sis pak řekl, že to mohlo být lepší, a to určitě nikdo nechce. Ostřílený sprinter mý výhodu v tom, že je trénovaný a je schopný jít dál, i když nohy ztuhnou. Začátečník se těžko pohne z místa, pokud přepálí start.

Jan Kubíček, triatlonista a účastník minulého ročníku RB400 pro nás odhadl čas středně dobrého běžce např. půlmaratónů, který nemá s kopci příliš mnoho zkušeností: Kvalifikace 2:40 min. Komplet 400 metrů za cca 5-6:30 min.

Nezbývá už mnoho času na přípravu. Máš nějaký kouzelný trik/cvik/trénink, do kterého by se měl pustit někdo, kdo nikdy neběhal kopce a chce si dát RB400?

Kouzlo je samozřejmě ve výbězích prudkých, vysoko položených kopců. Změřte si, že vzdálenost je přes 80 metrů a více. Nedávejte to úplně na maximum, ale makejte tak na 90 procent vašich možností. Zpátky jděte pomalu dolů. Dejte si minutku odpočinku a opakujte to třikrát čtyřikrát. Příští trénink to zvyšte na pět šest opakování. To je celá magie. A magie bolí.

Lze trénink v kopcích něčím nahradit, když třeba někdo bydlí na úplné rovině?

Vezměte si cyklistickou duši a dejte si ji kolem pasu. Kolega za vámi ji bude držet a vy začněte sprintovat. Tohle je dobrý příklad odporového tréninku.

Rekord loňského rokuMUŽI: Matjaž Mikloša ze Slovinska 04:03.13ŽENY: Karolína Grohová 05:09.88Označení K120 znamená kritický bod 120 metrů. To platí pro letce na lyžích a samozřejmě měřeno z druhé strany. Pro běžce bude kritický bod asi 180 metrů od startu, kousek pod hranou bubnu. Tam prý nastává krutá krize, a to není ještě ani polovina závodu.

Reklama

Související témata: