Hlavní obsah

Kdo doběhne maratón, v cíli se ocitne v jiném těle, ale bude atraktivní

Praha

Co se děje s tělem, když uběhne maratón? No, pěkně to s ním zacvičí. Mozek, kůže, žaludek, páteř. Ne jen nohy. Po dávce dvaačtyřiceti kilometrů se tělo nenachází v ideální kondici, naopak nálož je velmi citelná. V průměru počítejte čtyři hodiny práce a tvrdého odříkání. Někdy i šest, sedm hodin neustálého pohybu vpřed. Po takovém výkonu existuje jediné rozumné - regenerace.

Foto: RunCzech

Pražský maratón patří v Česku mezi nejoblíbenější. Na start se postaví okolo deseti tisíc běžců.

Článek

Někteří lidé preferují běh, protože chtějí být zdravější, další láká zase ztráta váhy. Jsou tu i ti, kteří hledají vzrušení z něčeho, co jim přišlo ještě před pár měsíci nemožné. Přesto. Kdo doběhne maratón, zaslouží si respekt, jde o úspěch, čas je druhořadý. Měsíce tréninku, bolesti a psychických stavů nahoru a dolů. Připravit se na tuto atletickou záležitost vyžaduje fyzické i psychické síly.

Určitě jste slyšeli, jak starověký athénský posel Pheidippides zaběhl jako první maratón. Poté klesl k zemi a po tomto epickém výkonu zemřel. Vědecké poznatky a zkušenosti trenérů a sportovců ukazují, že tréninky mají obrovský vliv na celé tělo, takže s největší pravděpodobností po doběhnutí nezemřete. Navíc Pheidippides se vyskytoval ve válce, my běháme v míru. Běhání má celoživotní přínos. Jen nesmíme také zapomínat na rozum v hrsti.

Při maratónu můžete spálit desetkrát více energie než při běžných aktivitách. Průměrná běžkyně vydá okolo 2300 kalorií na dvaačtyřicet kilometrů. Hlavní nápor nesou nohy. Ano, ony běží, ale celé tělo od hlavy k patě bude po doběhnutí cítit důsledky této výzvy. Když se vydáte, budete pravděpodobně cítit bolest, ale nebojte, mozek časem zapomene. A co se bude odehrávat ve vaší schránce po doběhnutí?

Mozek: Běháním se zvyšuje jak krátká, tak i dlouhodobá paměť. A dokonce běh působí preventivně, budete méně vystresovaní. Především po doběhnutí se vyplaví endorfiny štěstí. Když více běháte, máte také lepší paměť. Je možné, že časem nebudete zapomínat na sobotní nákup.

Obličej: Nepoužívejte okamžitě po doběhnutí ručník. Studie z Cambridge přišla s tezí, že maratónci se takto jeví více atraktivní pro opačné pohlaví.

Podpaží: V průměru běžec ztratí mezi čtyřmi až pěti a půl litry potu, takže když probíháte okolo občerstvovacích zastávek, nezapomínejte se napít. I doušek přijde tělu vhod.

Páteř: Na konci závodu budete asi o 1-1,5 centimetru kratší než při startu, ale nemusíte mít velké obavy. Během čtyřiadvaceti hodin se vrátíte do původního výškového stavu.

Žaludek: Děkujte vašemu tělu, že má schopnost vypnout trávení a doručit energii do vašich nohou. Přesto padesát procent maratónců hlásí problémy se žaludkem během závodu. Většinou jde o nevolnost, průjem, křeče, pálení žáhy.

Kůže: Při proběhnutí cílovou čárou bude vaše vnitřní teplota o dva až tři stupně vyšší.

Nohy: Během maratónu vaše nohy provedou okolo 33 tisíc kroků, což může vést až k černým nehtům na nohách, puchýřům a bolestivosti. Dokonce se ukázalo, že pokud běháte více jak třicet kilometrů týdně, zdvojnásobuje se možnost zranění nohou.

Reklama

Související témata: