Hlavní obsah

Připravte se na reálný závodní život ‒ trénink z Michiganu

Proběhnout závod v ideálním, konstantním tempu se podaří jen málokdy. Tedy pokud zrovna neděláte vodiče, to by bylo naopak vaší povinností udržovat rychlost stále stejnou, jako stroj. V běžném závodním životě ale dochází ke změnám tempa ‒ ať už kvůli terénu, změnám nadmořské výšky nebo ze strategických důvodů. Aby bylo i na takové nepříjemnosti vaše tělo připraveno, je potřeba absolvovat příslušný trénink. Zde je jeden z nich.

Foto: Profimedia.cz

Michiganský trénink vás připraví na změny tempa při reálných závodech.

Článek

Takzvaný michiganský trénink je jeden z těch sofistikovanějších. Na jeho absolvování budete potřebovat jak upravenou trať, nejlépe běžecký ovál někde na stadiónu, tak kilometr a půl dlouhou trasu po nezpevněných cestách. Na oválu se budeme snažit o rychlost, mimo cesty zpevníme kotníky a zlepšíme koordinaci pohybů. Nezpevněné cesty nás sice poněkud oberou o rychlost, vnesou do naší přípravy ale i silovou složku. Michigan nás tak může provázet při přípravě jak na přespolní běhy, tak na běhy městské či na oválu.

Sedm částí

Trénink se skládá ze sedmi hlavních částí propojených vyklusáním. Začneme samozřejmě rozehřátím, volným během v délce kolem pěti minut. Hlavní část bude startovat na oválu a první jednotka bude obnášet čtyři kola (1600 metrů). Dáme si je v tempu, jakým běháme závody na 10 kilometrů. Následuje vyklusání mimo zpevněnou plochu. Ideální je, když kolem tří minut vyklusávání můžeme spojit s přesunem na naši nezpevněnou trasu. Následuje ekvivalent čtyř kol na oválu, tedy dalších 1600 metrů v tempu zhruba o 12 vteřin na kilometr pomalejším než v předchozí jednotce (středně namáhavé tempo). V praxi to bude vyžadovat stejnou nebo o něco větší námahu než předchozí rychlejší míle na oválu.

Na oválu i v přírodě

Joggingové tempo nás opět zavede na ovál, kde si dáme o jeden okruh méně, tedy tři. Ve stejném tempu jako předtím, tedy při rychlostech, jakých dosahujeme na desetikilometrovém závodu. Následuje tříminutový výklus ve směru nezpevněné trasy. A na ní opět 1600 metrů, opět ve středně namáhavém tempu. Tříminutovým výklusem se vrátíme na ovál, kde na nás čekají už jen dvě kola, ovšem v rychlosti, v níž běháme pět kilometrů. Opět jogging na nezpevněnou trasu a na ní opět 1600 metrů ve středně náročném tempu. Následuje výklus a na oválu poslední část ‒ jedno kolo ve vysokém tempu (vyšším než předchozí dvě kola na oválu). Pak už jen závěrečné vyklusání, protažení, doplnění energie a relax.

Existuje větší množství variant takzvaného michiganského tréninku. Základ je ale vždy stejný ‒ snižující se počet kol na oválu a konstantní vzdálenost mimo něj. To vše pospojováno do řetězu lehkým výklusem. Jedná se o trénink náročnější, takže následující den je vhodné zařadit lehčí trénink nebo dokonce volný den, dle celkové týdenní skladby.

A pro názornost ještě celý trénink v tabulce:

BĚHDÉLKATEMPO
zahřátí5 min.mírné / jogging
ovál4 xjako na 10 km
jogging3 min.
off road1600 mzhruba jako na 10 km (čas 4 x oválu - 20 sec.)
jogging3 min.
ovál3 xjako na 10 km
jogging3 min.
off road1600 mzhruba jako na 10 km (čas 4 x oválu - 20 sec.)
jogging3 min.
ovál2 xjako na 5 km
jogging3 min.
off road1600 mzhruba jako na 10 km (čas 4 x oválu - 20 sec.)
jogging3 min.
ovál1 xvysoké, rychlejší než na 5 km
závěrečný výklus5 min.mírné / jogging

Reklama

Související témata: