Hlavní obsah

Běh a tréninkový deník - psát, či nepsat?

Praha

Ženy jsou z Marsu a muži z Venuše a někdy si prostě nemůžou rozumět – přesně tohle si vždycky pomyslím, když vidím svého muže, jak usedá ke stolu se svým blokem, propiskou a pravítkem.

Foto: Profimedia.cz

Tréninkový deník může být dobrým pomocníkem při dosahování sportovních cílů.

Článek

Že to nemá s během nic společného? Ale má. On si totiž píše tréninkový deník. V padesáti letech! Vlastně si ho od dob aktivní kariéry psát nepřestal. A já to nechápu, přijde mi to jako naprostá ztráta času. Vždyť už není žádný vrcholový sportovec a běhá si jen tak pro radost.

Jenže: „Chci mít srovnání," odpovídá. Pravda, po závodech, které běhá pravidelně rok co rok, zalistuje v denících a hned ví, jestli se zlepšil, nebo jeho forma s věkem tak trochu slábne. Začala jsem pátrat. Jsem normálnější já, nebo on? Průzkum mě trochu znejistil. Tréninkový deník si totiž vede celá řada běžců - od vrcholových po ty rekreační.

Propiska je jistota?

Rozdílné jsou ale informace, které si zapisují a taky jejich způsob. Právě, ten způsob. Můj muž je velkým milovníkem nových technologií, jakmile jde ale o tréninkový deník, nedá na propisku dopustit. „Mám to takhle kdykoliv po ruce a můžu se k deníkům snadno vrátit," říká. „Z velké části je to samozřejmě zvyk."

Možná se však přece jen k novým možnostem postaví čelem. „Už to mám rozpracované. Aplikací je spousta, je to ale často propojené s nějakými hodinkami atd., které nejsou nejlevnější," vypočítává ještě důvody, proč propiska a blok zatím vítězí.

Navíc jsou pak data zaznamenaná pouze kdesi na pevném disku počítače či na internetu v rámci „cloudu" a jsou daleko více náchylná ke ztrátě. Určitě proto není od věci zálohovat a jednou za čas si záznamy vytisknout. Přesto je téměř jisté, že elektronická evidence s nástupem stále mladší generace tu papírovou postupně vytlačí.

Co si vlastně psát?

V podstatě záleží hlavně na vás. Důležitými položkami jsou čas, délka trasy nebo třeba tep. Kdo rozlišuje tréninky vytrvalosti, tempa nebo rychlosti, zapisuje si mnohdy i tyto údaje. Nezbytné jsou i poznámky, kde si zapíšete, jak jste se při tréninku cítili.

A pak jsou tu i „hračičkové". Zaznamenávají si prakticky vše - třeba v jakých botách běželi. Někteří běžci dokonce po vyřazení bot zpětně spočítají, na kolik je vyšel jeden kilometr. Někdo si také pečlivě eviduje naběhané kilometry, dělá týdenní, měsíční a roční součty. Kromě toho mohou srovnávat jednotlivé měsíce mezi sebou a sledovat tak růst výkonnosti.

Prý si skoro každý, kdo trochu běhá trochu pravidelněji, alespoň občas v duchu říká: Kolik jsem toho za minulý týden vlastně naběhal? Já pravidelně běhám (no spíš se o to snažím) a nic takového si neříkám. Jsem asi na druhé straně běžeckého spektra - stačí mi, že běžím. Kilometry mě moc nezajímají.

Ale proti gustu žádný dišputát, že?

Vedete si tréninkový deník?
Ano, mám na to speciální notýsek.
28,4 %
Ano, elektronické záznamy v telefonu/sporttesteru lze za to považovat.
57,5 %
Ne, data mne nezajímají, běhám pro radost.
14,1 %
Celkem hlasovalo 134 čtenářů.

Reklama

Související témata: