Hlavní obsah

Běhej Lesy. Seriál, který běžce láká na přírodu

Praha

Vsadili na přírodu, les, čerstvý vzduch a běhání, které je z 80 procent na měkkém povrchu. S touto filosofií v tomto roce vyběhl seriál Běhej Lesy, který uspořádal čtyři závody. Mimo jiné také v Lednici a u Karlštejna. Pro příští sezónu chystá překvapení. „Uvažujeme o dalším závodě v nové lokalitě. Novinky ale odtajníme až ve chvíli, kdy budeme mít vše potvrzeno,“ řekl pro behani.sport.cz David Douša z organizačního týmu Běhej Lesy.

Foto: Běhej Lesy

Seriál Běhej Lesy chystá po letošní premiéře novinku na rok 2016.

Článek

Jak hodnotíte sezónu 2015?

Sezóna 2015 pro nás byla především premiérová. Připravili jsme zcela nový seriál Běhej Lesy a museli jsme si získat zájem a důvěru běžců. Věřím, že se nám to povedlo díky dobrému výběru lokalit, nadšenému pořadatelskému týmu, přátelské soutěžní atmosféře a také díky velmi dobrému servisu závodníkům. Moc nás těší, že podle hodnocení běžců se nám premiérová sezóna Běhej Lesy podařila na jedničku a zároveň nám to dává spoustu energie do příprav dalšího ročníku, které se už rozbíhají.

Kolik běžců se vašich závodů účastnilo?

Celkově jsme byli kousek pod hranicí tří a půl tisíce běžců, což odpovídalo i našim prvotním předpokladům. Největší radost máme ze závodu v jihomoravské Lednici, který měl skvělé běžecké kulisy a zároveň závodníkům nabídl i parádní program, co dělat po běhu. Příjemným překvapením je i počet startujících žen – přestože jsme vsadili na delší tratě, na některých z nich měly převahu.

V čem jste odlišní proti konkurenci?

Od začátku jsme chtěli být alternativou k městským běhům a lidem ukázat, že se dá běhat i v krásné přírodě. U všech závodů jsme hledali trasy, které byly alespoň z 80 % na měkkém povrchu. V případě Jizerské 50 RUN něco takového bohužel možné není, protože jsme chtěli přesně kopírovat trasu slavného zimního závodu. Co je ale důležité: všechny závody byly ze 100 % na čerstvém vzduchu a v krásné přírodě. V tom je podle mě ten největší rozdíl. Malou, leč krásnou a důležitou aktivitou je to, že společně s Lesy ČR za každého běžce zasadíme strom.

Chystáte pro rok 2016 novinky?

Rozhodně ano a běžci se mají nač těšit. Uvažujeme například o dalším závodě v nové lokalitě. Novinky ale odtajníme až ve chvíli, kdy budeme mít vše potvrzeno.

Kam se může vyvíjet běhání v Česku v následujících letech?

Bude dále růst celkový počet běžců, protože běh je jedním z nejlevnějších sportů a navíc široce dostupný. Vždyť vhodná místa pro běh najdeme všude okolo sebe. I v následujících letech budeme svědky hledání nových běžeckých zážitků a díky tomu i rostoucí obliby netradičních běhů.

Tedy vaše volba...

Mezi nimi budou hrát prim právě běhy v přírodě, jako je třeba Běhej Lesy. Méně asfaltu, atraktivní prostředí, nové zážitky, více přírody, to bude trend příštích let. Očekávám, že zaznamenáme vznik velkého množství závodů či rovnou seriálů v přírodě. Jsem přesvědčený, že dlouhodobě zůstanou jen ty, které přesvědčí běžce o kvalitě, získají si jejich křehkou důvěru a dokáží stále nabízet něco navíc.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články