Hlavní obsah

Velká kunratická. Ochutnejte bolest a pište českou historii

Tady se píše historie. Važme si takových závodů. V Česku není náročnějšího běžeckého závodu na tak krátké distanci. Velká kunratická vzbuzuje respekt, i proto se jí účastní sportovci z celé Evropy. Do vyhlášeného Kunratického lesa se sjedou po 82. již 8. listopadu. Počtvrté mezi nimi bude i český atlet a trenér Petr Choutka z Intersportu, který je opět hlavním partnerem závodu. Nechte si poradit a připravte se na všechny záludnosti Velké kunratické.

Foto: www.velkakunraticka.cz

Velká kuntratická. Krátká trať, která vám nedá ale nic zadarmo.

Článek

Jak trénovat před startem takového závodu?

Co nejvíce simulujte terén závodu, tedy alespoň dvakrát týdně vyrazte do kopců, zařaďte do tréninku i prudké seběhy a přeskakování různých překážek, zařaďte i potok. Běhejte v náročném terénu s krátkými prudkými kopci a zrychlení dejte vždy těsně před vrcholem kopce.

Jakou zvolit taktiku pro tuto specifickou trať?

Je třeba utíkat co nejplynuleji. Vědět, kam šlapu, nezastavovat se u vody. Přes potok je pak třeba jen přeletět, líznout hladinu, nebo do něj bleskurychle vkročit. Ale rozhodně se neunavovat skákáním. Já kopce raději vybíhám, nebo do nich aspoň chvátám. Chvátání, to je můj výraz pro pohyb, který není chůzí, ale ještě také není během. Rozhodujícím místem je přechod z posledního, třetího kopce do rovinky. Tam je třeba se dostat co nejdřív do tempa, do plynulého běhu.

Můžete být ještě konkrétnější?

První potok se dá přeskočit, proto u něj nezastavujte. Před pověstným Hrádkem je další potok, který prostě musíte proběhnout, ale vodu neřešte, stejně ji cítit nebudete. Hrádek se nesnažte vyběhnout, ztratili byste mnoho sil. Třetí kopec následuje po klidné části, kterou běžte rychle a uvolněně, samotný kopec stále nedávejte nadoraz, na to je čas. Až na jeho vrcholu se můžete rozběhnout, protože do cíle zbývá asi kilometrová rovinka a seběh do cíle.

Velká kunratická
Jeden z nejstarších běžeckých závodů v Čechách, který se běhá vždy druhou listopadovou neděli v Kunratickém lese v Praze. Závod se koná bez přerušení od roku 1934 a je známý svým náročným profilem, rozmarným počasím a oblíbený svou unikátní atmosféru. Závodu se účastní malé dětí i běžečtí veteráni. Běhá se na 6 tratích (370 m - 3100 m) a vyhlašuje se celkem 27 kategorií. Závod pořádá atletický klub Spartak Praha 4.

Co si vzít na sebe?

Pokud nemrzne, stačí kraťasy, funkční tričko, čelenka a rukavice. Když je pod nulou, pomůže i funkční tričko s dlouhým rukávem. Více oblečení na trati nemá smysl, závod je tak náročný, že se rychle zahřejete. Obléknout se ale musíte hned v cíli po doběhnutí.

Jaké zvolit obutí?

Zvolil bych určitě trailové boty, terén je těžký, bývá i sníh.

Co strava?

Každý hobík to má už většinou vychytané. Hlavně si nedávejte něco, co budete teprve zkoušet. Já dám ráno kaši z ovesných vloček s medem, máslem a banánem. Hodinu před závodem energetickou tyčku. Hlavně žádné experimenty, ty si nechte na trénink. Samozřejmě před závodem dodržovat pitný režim. Během závodu nic nekonzumujte, stejně na to nebude čas.

Reklama