Hlavní obsah

Rolování a míčky na regeneraci. Přivítejte masáž chudých

Praha

Válce neboli rolování spolu s míčky dosáhly v poslední době veliké obliby. Teď není řeč o dětském mučení z mladých let, ale o speciální regenerační a uvolňovací technice, která je vhodná nejenom pro běžce. Co by nikoho možná před pár lety nenapadlo, je dnes skutečností, která si získává na popularitě.

Foto: Ondřej Lunga

Rollování a míčky se pro regeneraci a uvolnění používají čím dál častěji.

Článek
Fotogalerie

Skupiny svalů, které jsou propojeny fasciemi nebo kostmi, se nazývají takzvaně linie (myofaciální). A právě ty můžeme pomocí pěnového válce nebo speciálních míčků procvičovat, aktivovat a uvolňovat. První „roleři" se objevují už okolo 90. let. Přesné datum vzniku však neznáme. Dřivě se rolování neboli válečkování přezdívalo masáž chudých. Proč? Pomocí válce se každý zvládl namasírovat sám bez cizí asistence, navíc nemusel ani platit.

Nejvěší boom s rolováním zaznamenáváme nyní. Válce a míčky jsou všude kolem nás. Jenže většina lidi neví, jak na to. Víme, jak na to, jak je správně použít? K čemu vlastně rolujeme?

Otazníky visí nad otázkami: kdy rolovat? Měkký nebo tvrdý válec?

Každý z nás je jedinečný a každému vyhovuje zcela něco odlišného. Proto si vyzkoušejte, co vyhovuje právě vám. Platí zde ale jedno pravidlo, rolování by nikdy nemělo být bolestivé. Naopak, mělo by být příjemné a přinášet uvolnění. I když se jedná o finální část tréninku, je potřeba soustředit se na správné dýchání a držení těla. V neposlední řadě pak na vlastní pocit – bolest. Kdo jednou zkusí, už se nechce protahovat jinak.

Výhod proč válečkovat je hned několik

• má vliv na leší mobilitu a pružnost

• ovlivňuje sportovní výkon – zahání únavu

• po tréninku či zápase vynahrazuje strečink a navozuje fázi uvolnění

• snižuje bolestivost svalů

Rolování je vhodné pro všechny. Pozor by si však měli dát lide trpící na křečové žíly a těhotné ženy. Mezi jednotlivými válcemi jsou rozdíly - v době trvanlivosti, povrchu a materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Mezi nejlepší patří válce, které mají pestrý povrch. Sportovec si tak může vybrat různé techniky a intenzitu rollování.

Kromě válců a míčků nalezneme i mnoho dalších pomůcek, které se od sebe liší vzhledem a použitím, umožňují jít více do hloubky a používat odlišný tlak. Ať už se chceme více zaměřit na uvolňování hrudní páteře, chodidla či předkloktí, nebo použít speciální chladivý Cold Roller na rychlejší regeneraci.

Reklama

Související témata: