Hlavní obsah

7 zimních tipů triatleta Jana Kubíčka

Praha

Ačkoli máme mít na Štědrý den až dvanáct stupňů nad nulou, budete se mnou asi souhlasit, že letní sezónu máme ale už opravdu za sebou. Běžci by už patrně měli odpočívat a nabírat síly na příští rok. Začíná období nicnedělání? Nikoli! Začíná tvrdá dřina. Ví to i jeden z nejlepších našich triatletů Jan Kubíček. Poradí i vám, jak se přes zimu udržet v kondici.

Foto: Profimedia.cz

Jan Kubíček v roli běžce.

Článek
Fotogalerie

Jaký typ tréninku využíváte v zimě?

Hodně jezdím na běžkách, klasika i bruslení. Oba styly jsou příjemné zpestření. Pokud mi to dovolí podmínky, vyrazím na silnici na kolo. Chodím do posilovny, na stěnu, hodně běhám na sněhu. Občas taky vyrazím na fatbiku. Trénink mám tedy hodně pestrý a zábavný. Venku, v noci za svitu měsíce nebo čelovky dostane úplně jiný náboj.

Je tedy mnoho sportů, které se dají přes zimu v rámci tréninku provozovat. Kolo, běh, běžky, který z nich tvoří základ vaší zimní přípravy?

Je ještě jeden sport, který se dá v zimě dělat a je pro mě hodně důležitý - plavání. Trénujete pod střechou a plavání tvoří výborný fyzický základ. Jelikož jsem z podhůří Krušných hor, patří k pilířům přípravy běžky, jde o celkový rozvoj aerobní a silové vytrvalosti. Ladím tam teď formu na únorový extrémní běžkařský závod Red Bull Horská smyčka, který se poběží v Abertamech. To bude pěkné maso. V přírodě, v klidu hor, bez smogu. Když to jde, tak i běhám. A nevyhýbám se ani posilovně nebo lezení na umělé stěně.

Jak dlouho před tím, než jdete trénovat, naposledy jíte, a co si dáváte?

Záleží na náročnosti tréninku. Většinou teplé pití, přírodní ovocnou šťávu bez chemie, čaj, nebo vodu s kapkou citronu. K jídlu většinou lehká uhlohydrátová jídla. Zhruba dvě hodiny před tréninkem si dám něco lehkého - bulgur, těstoviny, rýži, chléb s marmeládou, ovocnou tyčinku nebo teplou obilnou kaši.

Co je základem výbavy sportovce při tréninku zimě? Na jakém kusu oblečení nejvíc záleží?

Záleží na venkovní teplotě. Praktikuji takzvaný „cibulový" způsob oblékání. To znamená více tenkých vrstev na sebe. Na běh a běžky ne tolik vrstev, na kolo naopak o jednu dvě víc. Do kapsy větrovku. S sebou vždy jednu náhradní čepici na převlečení kvůli dutinám a v zimě ocením dobré funkční oblečení, hlavně spodní prádlo. A samozřejmě kvalitní obuv s reflexními prvky.

Na co ještě před tréninkem nezapomenout?

Pokud trénuji venku, sleduji vývoj počasí. Na horách se může rychle změnit, podle toho volím oblečení a občerstvení. Důležité je rozehřátí mírnou intenzitou, poté protažení. Nikdy neprotahujte ztuhlé a nezahřáté svaly, to si koledujete o zranění.

Při samotném tréninku není možné jíst a pít všechno. Jak získáváte ztracenou energii?

Piju přírodní šťávy s vodou nebo čaj s medem. Při tréninku venku v přírodě hodně používám energetické tyčinky, je jich na trhu velká škála a každý si vybere, co mu nejvíce vyhovuje. Nebo také sušené ovoce, mám rád datle a fíky.

Během tréninku vydá člověk velké množství energie, jak je vhodné ji doplnit? Co by měl sportovec jíst a pít a co naopak ne?

Po velkém výdeji má chuť člověk splácat vše dohromady a padnou na gauč (smích). Pro mě je dobré začít vývarem a pak podle chuti nějaké škrobové jídlo jako brambory nebo těstoviny. Po výživném tréninku si rád dám Red Bull Colu. Vyhýbám se tučným jídlům. Řízek, salám nebo párek jsou jako cihla do žaludku. Tři až čtyři hodiny po výkonu si rád dám plátek hovězího nebo krůtího masa. Dnes jsou populární sacharidové a proteinové koktejly, ale ne každému sedí. Je to pořád jen doplněk stravy.

Jak opravdu odpočívá Jan Kubíček, kde si nejvíce opravdu orazíte a co je pro vás největší relax?

Relax jedině v sauně a na horách.

Věnujete se také zimní přípravě?
Ne, nasazuji režim „zimní spánek“.
8 %
Pořád trénuji, ale výrazně volněji.
34,7 %
Trénuji tvrdě po celý rok, bez ohledu na roční období.
57,3 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Reklama

Související témata: