Hlavní obsah

Trénujte extrémně na výstřední zápřah. Zažijte sklon 45 stupňů

Praha

Pokud extrém, tak pořádný. Běžecký pás má obvykle sklon až 9 stupňů, takový najdete v běžném fitness centru. Ovšem vědci na Fyziologické univerzitě v Coloradu sestrojili pás, který má až 45 stupňů! Na světě je mašina, která může přinést jiné tréninkové metody a strategii pro extrémní běhy do vrchu.

Foto: Twitter:@Gizmodo

Běžecký pás a sklon 45 stupňů. To už musí být zápřah.

Článek

Vědecké týmy zkoumají tisíce možností, jak se zlepšit ve sportu, ale chůze a běh na strmých svazích? To není zrovna na vrcholu zájmu.

Na pohled nejde o dokonalý design. Prostředí vám dělá kovová konstrukce, zábradlí a samotná běžecká guma, která se dokáže naklonit až na 45 stupňů. Když se vše spustí a musíte začít předvádět pohyb, zjistíte, že paty neexistují, celé tělo vynáší vpřed jen přední část chodidla, která se rovná, ohýbá, rovná a ohýbá. Nadměrně zatížení pocítí achilovka, lýtka. Na své si přijdou i stehna a plíce.

Časopis Journal of Applied Physiology publikoval studii, které se účastnilo patnáct horských běžců, kteří vyzkoušeli nastavení pásu v sedmi různých úhlech od 9 do 39 stupňů. To vše proto, aby mohli sportovci rychleji zdolat horu, svah, sjezdovku, pokud budou závodit.

Tým vedený Rodgerem Kramem zjistil, že běh nebo chůze do svahu mezi 20 a 30 stupni vyžaduje stejné množství energie pro výstup. Přitom se při testování jednalo vždy o stejnou svislou rychlost. Experiment se podle serveru dgizmodo.com může zdát povrchní, ale ti, kteří zdolávají kilometry vertikálně, mohou v tomto pomocníkovi najít užitečného partnera v jejich tréninkovém plánu.

Výzva a šílený adrenalin

Při závodech v horských oblastech se sklon sjezdovek a terénu pohybuje v rozmezí 10 a 30 stupni. Často musí běžci zdolávat i úseky, které jsou dlouhé několik kilometrů. Pokud půjde atlet na takový závod lépe připravený, může dosáhnout lepšího času a také předejít zraněním, protože jeho tělo bude navyknuto na sklon a bude méně přetěžováno.

I v Česku se běhají závody v horách. Kdo by neznal Beskydskou sedmičku, Perun Skymarathon, 24 hodin na Lysé, Horskou výzvu a Redbull 400, kde musíte ve vertikálním výběhu zdolat vrchol skokanského můstku K120 v Harrachově.

„Je to obrovská výzva, ve které si každý účastník může sáhnout až na dno svých vlastních sil. Fyzických i psychických. Ten závod je šílený adrenalin. Je hrozně těžké to popsat, člověk si to musí vyzkoušet, musí to zažít, aby pochopil, o jakém extrému to všechno je," řekl letos triatlonista Jan Kubíček k výběhu na skokanský můstek.

Reklama

Související témata: