Hlavní obsah

Jak být dobrým parťákem pro běh? Hlavně si nic nedokazovat

Praha

Pokud se vydáte na trénink ve dvou, máte dvě možnosti. Běžíte, nemluvíte, střídáte se, táhnete se, držíte tempo. Druhou možností je být parťákem, který zpříjemní výběh, povzbudí. Nejde o to být konkurentem, ukazovat, že jsem lepší, rychlejší, že tenhle kopec pro mě nic není. Lepší je být kamarádem, jenž zpříjemní běžecké chvíle.

Foto: RunCzech

Ve dvou se lépe běhá.

Článek

Kamarád, ne konkurent, to je základ. Pokud trénujete na závod, máte společné každodenní tréninky, je ideální spolu vycházet, podporovat se a nenechat druhého na holičkách, pokud mu dojdou síly, má krizi, nemá svůj den. Přece nebudete běhat s někým, kdo vám nesedí.

Žádné nástupy, utíkání, držte společné tempo. Šli jste přece běhat dohromady, ne každý sám. Pokud má jeden při tréninku problém, dohodněte se na změně, zvolněte.

Někdy není od věci být i dobrým vypravěčem, pokud máte sílu na běžeckou rozpravu. Být zdatným a velkorysým společníkem je stejně důležité jako být schopným běžcem. Pokud si rádi povídáte během tréninku, vyberte si kámoše, který vám může oplatit stejnou mincí. Když máte společné zájmy, konverzace bude jednodušší a tréninkové kilometry rychleji utečou.

Pokud se dohodnete na plánu, dodržujte ho. Pokud jste zvolili pondělí, středu a pátek, tak si k těmto dnům přizpůsobte program. Jestliže budete měnit dny a hodiny začátků, může se vám stát, že budete hledat nového spoluběžce. Časem už také nikdo nemusí být ve vašem okolí.

Hlavně žádná politika

Nebuďte moc upjatí. Trochu humoru na cestu se hodí, vše pak utíká snadněji. Probírejte lehčí témata, vyhněte se politice, náboženství. Po této debatě by mohlo také dojít k nedorozumění, což při hodinovém běhu výrazně ovlivní ovzduší. Pamatujte si, že jste si šli zaběhat, bavit se, vyčistit si hlavu, proč si tedy kazit běhání.

Povzbuzujte. Každý má občas dny, kde se trénink táhne, neběží vám to, ale hlava chce. V těchto dnech je dobré mít vedle sebe někoho, kdo vás podpoří, nakopne. Nebude na vás podrážděný, že nedržíte krok, zdržujete. Soupeřit spolu můžete až při závodech, tam se ukáže, kdo je na tom lépe. Na příštím tréninku budete mít další důvod a téma pro společný výběh.

Reklama