Hlavní obsah

Běháte a máte někdy nohy z betonu? Myslete více na své tělo

Poznal to už každý běžec. Vyběhne, těší se, ale nohy jsou jako z betonu, prostě se jim nechce, jsou těžké. Hned vás napadne - proč tomu tak je, kde je chyba? Začnete se zabývat, co bylo. Možná únava z předešlého tréninku, co jídlo, spánek? Přitom se stačí držet pár základních věcí před a po běhání, pak nebudete muset tahat nohy z betonu tak často.

Po tréninku je odpočinek důležitý. Myslíte na něj také?

Článek

Na co myslet před během:

• Pokud se chystáte běžet po obědě, dopřejte si aspoň tři hodiny pauzu, než vyběhnete. Těsně před během nic nejezte, čím více jídla bude vaše trávicí ústrojí obsahovat, tím více se jím bude při tréninku zabývat, trávit ho a vy nyní chcete, abyste měli energii na běhání. Pokud máte nutkání něco sníst, zvolte snadno vstřebatelnou volbu - banán, sušené ovoce, pár lžiček arašídového másla.

• Vypijte alespoň tři deci vody půl hodiny před vyběhnutím, zabráníte možné dehydrataci, tělo zůstane déle svěží a pomaleji se unaví. Pokud se chystáte na více než deset kilometrů, vezměte si do ruky láhev s vodou, případně si naplánujte zastávku na doplnění tekutin. Pokud jste dostatečně hydratovaní, vaše nohy mají dále ke křečím, a to především, když je horké počasí.

• Pokud se chystáte před vyběhnutím protáhnout, nejdříve se zahřejte. Ztuhlé a neprokrvené svalstvo, vazy a šlachy jsou "za studena" náchylnější ke zranění. Po strečinku bude tělo lépe připraveno, vše se uvolní a vy lépe odstartujete trénink.

• Po pár sekundách se nesnažte napálit tempo. Nechte celý lidský stroj pomalu rozjet. Pokud jste začátečník, klidně na začátku zvolte chůzi. Pokud nasadíte rychlost předčasně, budete cítit bolesti v nohou, navíc vám brzo také dojde dech, když chcete absolvovat delší výběh.

• Nejde o nic velkého, převratného, co byste měli řešit každý den, ale občas se podívejte, v jaké stavu jsou vaše běžecké boty, jestli už nemají přetažený kilometrovník. Seběhnutá podrážka, díry, pevnost a stabilita boty mizí. To vše má vliv na váš pocit a výkon z běhu.

Na co myslet po běhání:

• Po dokončení tréninku pomalu snižte tepovou frekvenci, pár minut jen choďte, poté se důkladně protáhněte. Zkrácené svalstvo má výrazný vliv na běhání. Nehorší po tréninku může být, pokud hned usednete v práci na židli, případně sednete do auta a vyrazíte zvládnout 100 kilometrů. Takto kyselinu mléčnou, která může za možné problémy, z těla nedostanete.

• Milujete vanu, horkou koupel? Neváhejte. Tělo ponořené do takové lázně se uvolní, relaxuje a svaly se prohřejí. Sprcha je také řešení, ale tolik nefunguje. Přece jen, když po hodině běhání máte zase stát ve sprše, je lepší se natáhnout.

• Natáhněte se a opřete nohy o zeď. Nic světoborného, ale zato příjemného. Takto je nechte pět minut opřené. Krev se vám „odčerpá" z nohou a dojde k výměně za „čerstvou". Když poté vstanete, pocítíte rozdíl.

• Svoji roli hraje po doběhnutí také jídlo. Pokud máte za sebou namáhavý trénink, jedním z vašich nejbližších jídel by mělo obsahovat bílkoviny, které napomáhají k obnově svalové hmoty. K tomu přidejte zeleninu pro doplnění minerálů do těla, které se vám při běhání vyplavovaly společně s potem.

• Pitný režim nesmí chybět. Kdo pije málo, dělá špatně. Každý určitě ví, že by měl vypít dva až tři litry vody denně. Když si ráno připravíte zásobu na celý den, uvidíte, jak si stojíte. Budete mít stále na očích, jestli nezapomínáte.

Reklama

Související témata: