Hlavní obsah

Hurá do kopců, připravte se na bolest. Ale pak ty výsledky

Běhání do kopce i do schodů bolí, rychle při něm docházejí síly. Nohy tuhnou, dech se krátí a může vám být i špatně. Jenže ty výsledky. Pokud se nebojíte tréninků a chcete se zlepšit, kopce si zamilujete. A nejde jen o sílu, kterou z těchto chvil můžete urvat.

Foto: Icebreaker.com

Vybíháme, kopečky čekají.

Článek

Běhání se sklonem vzhůru vám také přinese rozdíl v pálení kalorií oproti klasické rovince. Pět procent rozdílu ve sklonu může znamenat také až sto kalorií rozdílu.

Při tomto stylu tréninku jsou náchylnější k únavě a tlakům holenní kosti, zabrat dostanou i směrem z kopce. Ale pozor při cestě opačným směrem, tam buďte při úprku, vyklusání opatrní. Unavené tělo musí být v pozoru i zde. Při sbíhání dolů posílíte především přední stehna a břišní svaly, protože tělo bude stále v napětí, přitažlivost zemská, navíc zvyšující se rychlost nabírá na intenzitě.

Chcete-li zvýšit svoji vytrvalost, naordinujte si několik týdnů v kopcích, až se vrátíte do svých předchozích tréninků, poznáte rozdíl, jak snadno jste dokázali překonat stagnaci. Pomalu navyšujte čas i délky tréninků ve stoupání. Pro porovnání si zkuste jeden zkušební běh na začátek, ten samý si vyzkoušejte po pár týdnech tréninku. Například třicet sekund v plné intenzitě, pamatujte si, kam jste doběhli. A po pár týdnech repete. Opět budete spokojeni, jak budete mít silné a rychlé nohy. Také poznáte lepší funkci plic.

Hlava má stále přednost

Při běhání do i z kopce navíc posílíte kotníky, lýtka i achilovku. Získáte sílu, což uvítáte při delších klasických výbězích, když tělo ztrácí sílu. Nezařazujte kopce do tréninku více než jednou týdně. Zkuste míchat terény - delší, kratší, strmější. Využívejte i sprinty, vytrvalost. Pokud budete stále tělo šokovat, bude růst. Stále ale mějte na paměti, že byste měli trénink dokončit, pokud už v půli nemůžete a končíte, patrně byste měli ubrat a zkorigovat své tréninkové úsilí. Hlava je stále ta, která řídí tělo.

Jak využít kopce v tréninku
• Nezačínejte, pokud nemáte za sebou minimálně dva měsíce pravidelného běhání.
• Začátečníci by neměli volit pro začátek těžký a dlouhý profil.
• Než začnete s tréninkem, zahřejte se a deset minut se věnujte vyklusání.
• Nedívejte se pod nohy, sledujte terén před sebou (cca pět metrů).
• Snaha je chvályhodná, ale nepřepálit. Důležité je doběhnout, ne se v půlce zastavit.
• Paže držte v úhlu 90 stupňů, pohybujte s nimi dopředu a dozadu. Ne do stran. Záda držet rovná a vzpřímená. Můžete se opřít do boků, ale nehrbte se.
• Počet opakování výběhů závisí na vaší fyzické zdatnosti. Možná stihnete jen tři kopce, ale s každým týdnem budou opakování přibývat.

Reklama

Související témata: