Hlavní obsah

Jak se proběhat do důchodu? Začít byste měli už jako běžecký novic

Praha

Užívejte si tělo a relaxujte. Kdo tlačí moc na pilu, v pozdějším věku si také nemusí zaběhat. V „důchodu“ vás opotřebení může vyřadit z provozu. Pokud se podíváte na cílovou čáru a dobíhající jedince, zříte v drtivé většině případů stejný obrázek. Pohled do obličejů, které vypouštějí bolest, protože tolik běžci bušili za vidinou lepšího času. Kde je hranice báječného pocitu ze sportu? Kde začíná devastace, která jde už za hranice? Podstatný je přístup k tréninku a tělu.

Foto: RunCzech

Úprk na startu. Jak vypadáte v cíli?

Článek

Prožít si zranění při běhání je snadné. Stačí se přetrénovat, neposlouchat tělo, vynechat regeneraci, strečink, také strava hraje roli. Můžete dojít do stavu, že sice poběžíte pohodlné tempo, ale budete unaveni, nebude vás to bavit, budete se do běhání nutit. Toto vše vede ke ztrátě techniky, která si podává ruku s možným zraněním.

„Mnoho běžců se při běhání dívá dolů, natahují se v pase a zbytečně vytváří tlak na dolní končetiny, takže musí usilovněji pracovat větší a silnější části těla," napsal server irishtimes.com ve své rubrice život a styl. Běžci ignorují jednoduché kroky. „Běh není to, co poškozuje vaše tělo, ale je to to, jak běháte," je přesvědčený po rocích výzkumu Danny Dreyer.

Zaklínadla neexistují

Běžecká technika se nezlepší magickým zaklínadlem. Vše potřebuje svůj čas, praxi, trénink. Když se propracujete k vysněnému, poznáte, že je to tak snadné. Na začátku tomu tak ale nebylo. Jde o propojení hlavy a automatických reakcí. Vše do sebe musí zapadnout. Začít byste měli už jako běžecký novic.

Zkuste se při běhání vytáhnout ze svých boků a představte si, že jste vyšší, štíhlejší. Určitě znáte loutku marionetu. Imaginárně se vytáhněte za provázek na vaší hlavě, celé tělo se natáhne, vy se poté mírně od kotníků nakloňte dopředu, lépe se vám poběží. Ale už od kotníků, ne od pasu.

Ruce a nohy uvolněte, pocítíte svoji výšku, sebevědomí, sílu. Zároveň se vám změní prostor v plících, zvětší se, což vám umožní přijmout více vzduchu. S touto malou proměnou začnete používat lépe své tělo, střed těla, spinální svaly a horní část těla. Když běžíte, tak jde o celé tělo, ne jen o nohy. Při dalším tréninku si všimnete, že jste mnohem lehčí a nepotřebujete vydat tolik úsilí.

Někteří běžci zavírají oči a neslyší, pokud jde o varovné signály těla. Tím pomalu navyšují čísla statistik zranění. Může nastat stav, kdy bude pozdě a tělo se vyřadí ze sportovního procesu na nějaký čas.

Jde jen o vás, tak se snažte

Pokud vám nyní přijde, že máte hotovo, tak nemáte. Pro vylepšení toho je potřeba více. Přemýšlejte o své rozcvičce před běháním, flexibilitě, síle, výživě, hydrataci, spánku, držení těla a odpočinku. Ano, běhání je snadný sport, ale je dobré ho také trochu umět. Běžci ví, že by měli dát prostor i těmto aktivitám. Když člověk bere, měl by i vracet, ale nedostatek času, lenost, mávnutí rukou, jsou argumentem, který mnohdy vítězí. Než přijde problém.

Nic nejde hned, zkuste postupně, žádný nával, to by vás mohlo nadobro otrávit, a to není cílem. Zkuste být více disciplinovaní, poslouchejte tělo. Pokud nebudete hluší, proběháte se až do běžeckého důchodu. Co vás nyní bude stát pár minut denně, vám přidá roky sportu. A to je dobrá investice. Je to malá cena, kterou „zaplatíte". Navíc do sebe. A o vás jde.

Reklama

Související témata: