Hlavní obsah

Třicet případů majora Maratonmana (třetí desítka)

Praha

Náš seriál se chýlí ke konci, nebo vlastně už na konci je. Každý major jednou vyřeší svůj úplně poslední případ. Ale my jsme vám přinášeli desítky dobře míněných rad proto, aby váš následující maratón rozhodně poslední nebyl. Má to ovšem svá úskalí. Připravte se na to, že pokud se na svůj maratón řádně připravíte, u jednoho určitě neskončíte. Budete chtít víc a ještě víc a kdo ví - možná si jednou troufnete i na ultramaratón. A my abychom pomalu začali hledat většího majora. Majora Ultramaratonmana.

Foto: RunCzech

Jak to s tím maratónem udělat a neoddělat se? Užívat si!

Článek

Záporná trhlina

Jako negativ split se označuje situace, kdy druhou polovinu závodu dokážete běžet rychleji než první. Ze strategického hlediska je to určitě lepší varianta než opačný případ. Zpočátku šetřete síly, nasaďte stabilní tempo. A když vám budou síly ještě přebývat a vy v sobě pocítíte sílu býka, ke konci můžete zrychlit. Poslední kilometr(y) už není na co se šetřit a vy to před fanoušky můžete řádně rozbalit.

30 případů majora Maratonmana
první desítka
druhá desítka

Nasávejte

Atmosféru! Hlavně poslední kilometry jsou psychicky hodně náročné. Soustřeďte se třeba na podporu diváků, jejich veselé transparenty a juchání. Spousta, hlavně těch mladších fanoušků a fanynek, si s upocenými a špinavými běžci touží plácnout highfive. Dopřejte jim to. Je to dobré na posilování rovnováhy a šikmých břišních svalů. Zkrátka hlavně myslet pozitivně!

Plán B

Tento bod úzce souvisí se stanovováním reálných cílů. Ještě před startem si ujasněte, co ještě budete považovat za úspěch, když plán A nevyjde. Chcete kupříkladu běžet na 3:30 hodin, ale v případě nástupu křečí budete za úspěch považovat i čas pod 4:00? Nebo sice nedoběhnete v novém osobním rekordu, ale stále ještě jste předběhli Frantu z práce. Také dobré, ne? Velice důkladní běžci-stratégové budou mít v rukávu ještě plán C, D, E a F.

40. kilometr

Připravte se na jiný časoprostor. Poslední kilometry totiž trvají déle než celý zbytek závodu dohromady. Jakmile minete kilometrovník s nápisem 39, čas se zastaví, prostor zvláční a zmedovatí. Vše, včetně vás, se bude pohybovat jako ve zpomaleném filmu. Budete rádi, že ho promítač v kině nepustil obráceně. Nohy možná začnou pálit a ve vás poroste pocit, že se cíle snad nedožijete. Je to normální. Takhle zkouší běžce démon každé trati. Musíte prostě jen běžet dál. Vzpomeňte na cimrmanovské heslo: „Zatni zuby a táhni!"

Cíl si opravdu užijte

Vychutnávejte si každý ten zatrolený metr, jenž vás ještě dělí od cílové slavobrány. Plácejte si s přihlížejícími, zhluboka dýchejte a užijte si to strašlivé zjištění, že právě pro tento neuchopitelně krásný okamžik (v originále „bohovský okamih") budete muset zase absolvovat další maratón. Snažte se usmívat a působit uvolněně. Určitě vás právě někdo fotí. A kdo ví, třeba budete v televizi!

Neplácat!

Touha sebou plácnout hned za cílovým kobercem někam na chodník a tam v poklidu zesnout se někdy zdá až neodolatelná. Ale nedělejte to. Strčte si medaili za triko a pozvolna doklusávejte, nebo se alespoň chůzí postupně uveďte do pasivnějšího vývojového stádia. Lidské tělo nemá rádo ostré střihy plný výkon/nulový výkon. Stejně jako jste na začátku svůj běžecký motor postupně zahřívali, nechte jej také postupně vychladnout.

Dotankovat

Několik prvních desítek minut je pro doplňování ztracené energie a látek zásadních. Pokuste se z co nejkvalitnějších zdrojů dotankovat sacharidy pro obnovu zásob energie a bílkoviny pro údržbu a opravy namáhaného svalového aparátu. S oslavnými alkoholickými nápoji raději nějakou dobu počkejte. Alkohol odvodňuje a odbourává z těla některé důležité minerály, jejichž hladina už ve vašem těle nejspíš výrazně poklesla. Nejdřív kvalitně dotankujte, do nosu si můžete dát večer doma.

Imunitní prevence

Přiměřená námaha má na lidskou imunitu velmi kladný vliv. Je otázkou, zda je pro všechny z nás maratón ještě přiměřenou námahou. Určitě neuděláte špatně, když se z mokrých věcí co nejdříve převléknete do suchého a poohlédnete se také po nějakém vhodném zdroji vitamínu C. V ideálním případě zakončíte svůj závodní den večer, či na druhý den v sauně.

Regenerace

Chytré přístroje nám už dnes z nasbíraných údajů dokážou určit, kolik hodin regenerace je po tom kterém výkonu potřeba. Lehký výklus na druhý den je ale v každém případě velmi doporučeníhodný. Zbaví vás dříve bolesti svalů a celkové únavy. S dalšími velkými výkony si dejte na pár dní pauzu. Někdo dokonce tvrdí, že na každý odzávoděný kilometr je třeba půlden odpočinku. Takže tři neděle jen odpočívat? Hm, nejlépe bude asi zvolit nějaký ten aktivní odpočinek.

Napište nám o tom

Pokud jste absolvovali nějaký zajímavý závod, městský maratón v exotické zemi nebo další běžecké zvláštnosti, neváhejte a podělte se o své dojmy s ostatními. Napište nám na behani zavináč sport tečka cz, připojte pár fotografií a je docela možné, že se vaše recenze objeví na našich stránkách a navíc - ještě za to něco dostanete!

Reklama

Související témata: