Hlavní obsah

SERIÁL: Jak si doma uvolnit svalstvo - hrudní páteř

Jsme ve finále našeho domácího rolování. Celkem jsme připravili sedm dílů. Dnes jsou na řadě záda. Kdo by občas neměl potíže s touto partií, která je při běhu stále zatěžována. Stejně jako vše od pasu dolů. Chodidla, lýtka, holeň, stehna, hamstringy, oblast kyčle. Všechny tyto partie jsme ukázali, jak je doma pomocí válce a míčku uvolnit.

Regenerace - rolování - hrudní páteřVideo: Sport.cz

 
Článek

Při dnešním rolování budete ležet na zádech. Pro uvolňovací a mobilizační cvičení pro oblast hrudní páteře použijete pěnový válec. Tentokrát budete pracovat ve dvou zónách. První je v oblasti lopatek. Druhá pod lopatkami do přechodu hrudní a bederní páteře.

V každé zóně využijete dvě techniky. Nepůjde o nic nového a překvapivého. Opět si vyzkoušíte rolování a křížené tření, kdy se budete pohybovat do úrovně příjemné bolesti. Při této relaxaci je kladen důraz na otevření hrudníku. Běžci mohou tuto techniku použít opět před i po běhání.

Měli jste možnost vidět
Chodidlo, lýtko, holeň, stehno, hamstringy, oblast kyčle

Rolování ovlivňuje triggery - spoušťové body, které v těle vznikají v důsledku nerovnováhy a mohou být i bolestivé, což může vést k omezení pohybu. Celá masáž by neměla být bolestivá. Běžec by měl pouze cítit napětí a uvolnění, které mu je příjemné.

Jak dlouho?

Obecně se rolování doporučuje dvakrát až třikrát týdně po dobu 20 - 30 minut po konci tréninku. Jsou ale i tací, kteří rolují denně, třeba místo strečinku, a to okolo deseti minut.

Proč regenerace?

V rámci regenerace můžete používat více pomůcek - válce, míčky s odlišnou tvrdostí, masážní tyče a další. Pomůcky se dají využít prakticky kdekoliv. Můžete se namasírovat doma, v práci, na cestách, v přírodě.

Čemu můžeme předejít?

Cílem je zaměřit se na klíčové oblasti těla, můžeme předejít oslabení, přetížení a tím pádem také možnému zranění a zhoršení sportovního výkonu. Zároveň napomůžeme regeneračním procesům, které pak mohou probíhat rychleji a lépe.

Reklama