Hlavní obsah

Běhání na trávě vám dá sílu a rovnováhu. Pozor na krtince

Praha

S nastupujícím počasím přichází ideální doba pro běhání na trávě. Pokud většinou trénujete na silnici, nerovný a měkčí povrch vám přinese změnu, dá více síly, rovnováhu a zapojíte i více svalstva na nohou. Běh na trávě je také duševní i fyzickou změnou. Změníte prostředí, tempo. Existuje mnoho důvodů, proč trénink na trávě je skvělý nápad.

Foto: Profimedia.cz

Tráva vás bude bavit. Zkuste.

Článek

Nejvíce viditelným faktem je měkčí povrch, který snižuje riziko zranění při dopadu. Samozřejmě nebavíme se o běhání v krtincích. Mírně nerovný terén lépe rozvíjí rovnováhu, protože se do práce zapojují i menší svaly na nohou, také boky poznají změnu. Ty jsou na rovném povrchu méně využity. Navíc, čím měkčí povrch, tím více síly si běh vyžaduje.

Čas strávený na trávě také prospívá vaší hlavě. „Když se učíte na trávě, trénujete na tomto povrchu, víte, že jde o mentální pauzu od tréninku na silnici. Víte, že až se vrátíte, budete rychlejší, silnější," cituje trenéra Dennise Barkera z Minnesoty server competitor.com.

Pokud jste trávu nikdy nevyzkoušeli, zkuste zapojit do vašeho plánu jeden až dva snadné tréninky po dvaceti minutách. Tělo si postupně musí navyknout na změnu.

Příklad tréninku na trávě
Rozcvičení a 15 minut lehkého běhání
4 minuty rychlejší
2 minuty pauza
3 minuty rychlejší
2 minuty pauza
1 minuta rychlejší
1 minuta pauza
Toto celé proveďte dvakrát po sobě (mimo rozcvičení)
Na závěr 10 minut vyklusání

Ideální je najít povrch, který se blíží fotbalovému trávníku, případně golfovému hřišti. Ale také posekaná zahrada, park jsou možnosti. Čím více nerovností, tím více mohou měkké tkáně mít problémy s adaptací na nový povrch, samozřejmě se zvyšuje riziko zranění, například podvrtnutí kotníku.

Každého určitě napadlo - mám sundat boty, budu běhat naboso? Kdo není navyknutý, měl by být opatrný. Tráva je sice měkká, ale pokud roky běháte v „krunýři", vše vyžaduje svůj čas. Zvolte postupnou změnu. I běhání v botách na trávě vám přinese změnu. Pokud své snažení přeženete, můžete se proběhat k přetížení plantární fascie, což je velká šlacha v chodidle vedoucí od paty k prstům. Poté můžete pocítit bolest po celém chodidle.

V počátku nepočítejte a ani se nedívejte na hodinky. Vaše časy budou horší, to je v pořádku, ale o ty tu nejde. Důležitější je pocit, změna a posílení dolní poloviny těla. Nejde o okamžitou reakci, myslete na nadcházející měsíce, jde o proces, který potřebuje svůj čas. Travní tréninky zařaďte, když nemáte v plánu závody. Zdůrazníte více sílu a vytrvalost. Anebo to prostě jen zkuste pro změnu.

Reklama