Hlavní obsah

Nebuďte roboti! Rozrazte pomyslná vrata a zamilujte si běh v přírodě

Kolika slunečných dnů jste si minulý týden všimli? A kolikrát jste vyrazili běhat ven? Není to škoda? A nebo jste zašli na pás do klimatizovaného gymu? Proč? To je otázek, co? Je jaro, rozrazte dveře do přírody a pojďte si užívat do terénu, kde je vzduch, vítr, slunce, lidi mají lepší náladu a pod nohama ucítíte svět. Pokud vám stačí pět důvodů, tak máte z poloviny vyhráno. Tady je máte, potom už je to jen na vás.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Příroda je krásná, proč nevyběhnout.

Článek

1. Bylo prokázáno, že běháním venku se zlepší vaše fyzická kondice. Ve skutečnosti jsou odborníci přesvědčeni, že venkovní terénní běh je skvělý navíc pro vaše duševní zdraví, které pak lépe zvládá stres, špatnou náladu a negativní emoce. Není tato nabídka dobrou pozvánkou pro venkovní terapii?

2. Vyzkoušejte různé terény - tráva, bláto, písek, les, stezka, hlína, chodník. Čím rozmanitější trénink, tím silnější bude vaše tělo. Chcete zhubnout? Ano, venkovní rozličný terén vám spálí více kalorií než silnice nebo běžecký pás. Chcete zlepšit svoje tempo? Zvlněný terén vás v tomto podpoří, vybíhejte kopce, časem si vytvoříte rychlejší a lehčí krok. Zlepší se vám i kardiovaskulární kondice, déle vydržíte.

3. Jakákoliv forma běhu snižuje riziko závažných onemocnění, jako je diabetes typu dvě, onemocnění srdce, mozkové mrtvice. Venku vám bude ještě lépe, v příjemném prostředí ve spojení s přírodou.

4. Běhání venku udržuje vaši motivaci ve vysokých obrátkách. Přece jen, běhat na běžeckém pásu není tak vzrušující. Jste ve stále totožném prostředí, venku vnímáte stále něco nového, získáváte nové podněty, které nikdy nekončí. Jiný den, jiný prožitek, trénink. Běhání pod oblohou nenudí. Jako byste byli stále na cestě.

5. Trailový běžci mají lepší morálku, tréninky neruší, pokud nemají vážný důvod, než „roboti" na silnicích, ve fitku. Běhání venku je vášeň, najdete více vjemů. Slunce, déšť, sníh, vítr, led pod nohama. Cítíte se unavení, měli jste obtížný den? Běhání v přírodě vám spraví náladu. I když trénujete na klasický maratón, občas zařaďte do tréninku přírodu, jedno zjistíte, neprohloupíte.

Reklama

Související témata: