Hlavní obsah

Běhat se sluchátky, nebo raději bez?

Možná jste nikdy nezažili nutkání zaposlouchat se při svém běžeckém tréninku do něčeho jiného, než je zpěv ptáků a šum větru ve větvích. Možná patříte k lidem, kteří takové privilegium ani nemají a od ruchu velkoměsta se při tréninku rádi odříznou pomocí sluchátek a přehrávače. Je to dobré, nebo už takový zvyk překračuje určitou hranici? Co běžec, to jiné zvyky a jiný názor na hudbu při tréninku. Ať už ale patříte ke skupině odpíračů až vymítačů nebo běžeckých dýdžejů, možná byste měli zkusit i opačný přístup. Proč?

Foto: Profimedia.cz

Sluchátka ano, či ne?

Článek

Je málo věcí, na nichž se odborníci nebo vědci plně shodnou. Poslouchání hudby při běhu bohužel nepatří mezi ně. Někteří ji považují za významný motivační faktor, jiní ji zatracují jako rozptylující a nepatřičnou věc. Dokonce existují i amatérské závody, kde jsou sluchátka přísně zapovězena.

„Hudba snižuje subjektivní vnímání úsilí a únavy, zlepšuje také náladu. To bylo jednoznačně prokázáno při nízkých a středních intenzitách tréninku. Při vysokých intenzitách první část tvrzení již neplatí. Hudba však stále i ve vysokých intenzitách zátěže pozitivně ovlivňuje naši náladu," tvrdí například Costas Karagheorgis, expert na sportovní psychologii z Velké Británie.

Obecně rozptýlení posloucháním hudby využívají spíše lidé, kteří se při běhu nudí, tedy nejspíše ti s extrovertním založením a akutním nedostatkem sociálních interakcí. Hudba pomáhá zahánět nudu a odvést mysl od vnímání námahy. Za rohem už ale číhá démon závislosti. Vyběhnete ven a užijete si to i tehdy, když ve vašem přehrávači dojde baterka, nebo někam založíte svá sluchátka? „Mohl by v tom být určitý problém, na druhou stranu může poslech hudby působit na běžce motivačně," dodává sportovní psycholog. Jedním dechem ovšem upozorňuje na nebezpečí skrytá v užívání sluchátek na rušných komunikacích nebo špatně osvětlených parcích uprostřed noci. Člověk by se měl oddávat tónům pouze na místech a v situacích, kdy je to bezpečné. Ideální by hudba mohla být v posilovně na běžeckém páse.

Letošní ročník anglického Beverley 10K byl poznamenán rozsáhlými sankcemi. I přes opakované upozornění elektronickou poštou i na místě nerespektovali někteří běžci zákaz používání sluchátek. Přesně čtyřicet osm účastníků bylo kvůli porušení tohoto pravidla diskvalifikováno. Dalších asi 1750 atletů dokončilo závod v pořádku.

Jonny Muir, známý atlet a spisovatel dává jednoznačné ne. Vadí mu celková závislost naší společnosti na technologiích, a to i v případech, kdy to vůbec není nutné. On je z těch, kteří si vychutnávají zvuky přírody, rytmus svého vlastního dechu a dopadajících chodidel. „Zkušenosti získáváme pomocí smyslů ‒ a my se takto o jeden smysl připravujeme," shrnuje lakonicky Muir. „Nuda? Jen nudní lidé se mohou nudit." stojí si nekompromisně za svým.

A jak jste na tom vy? Se sluchátky i bez ‒ hlavně dobrý běh!

Běháte se sluchátky v uších?
Ano, pravidelně.
42,4 %
Nepravidelně, podle nálady.
14,9 %
Ne, v podstatě vůbec.
42,7 %
Celkem hlasovalo 597 čtenářů.

Reklama