Hlavní obsah

O čem se v běžecké společnosti nemluví: tabu a běžcova říje

Bojíte se zeptat, cítíte se trapně o tom mluvit? I mezi běžci jsou otázky, o kterých se moc nemluví, každý si je drží většinou v sobě. Obava z možných reakcí drží jejich vyřknutí za zuby, v soukromí, kam vám nikdo nemůže. Jste odření v místech, o kterých se ve společnosti nezmiňuje, slézají vám nehty, musíte přejít do chůze během tréninku, je to slabost?

Foto: Profimedia.cz

Co se stalo? To ani nechtějte vědet, o tomto se nemluví.

Článek

Ukážete slabost, pokud přejdete do chůze?

Záleží na úhlu pohledu. Podle serveru Runners World je přechod z běhu do chůze efektivním způsobem, jak oddálit únavu. Pomáhá také předejít možným zraněním, ať už jde o stres, zlomeniny a záněty šlach. Dokonce i velmi zkušení maratónci během svých tréninkových dávek přechází do chůze. Není důvod se stydět, když po každých dvou kilometrech přejdete do minutové chůze, naopak tím budujete vytrvalost. Navíc takto můžete chytit druhý dech.

Je normální, že jsou dny, kdy nenávidím běhání?

„Běžcova říje" je podle serveru ajc.com součástí přípravy. Dostaví se dny, které se promění v monotónní harmonogram a hlava prostě začne protestovat. Lék je přitom snadný, smíchejte vaše tréninky s plaváním, cvičením kolem, bruslemi, pilates, jógou. Takto si namícháte nový sportovní koktejl a vyhnete se trudomyslnosti, kterou odnáší okolí.

Odřeniny, o kterých se nemluví?

Oblast prsou, třísla. Kombinace počasí a nevhodného oblečení mohou vyvolat stav, který vás vyřadí z běhání. Odřeniny a spáleniny pod velkými prsy, odřená ramena od ramínek podprsenek. Opruzeniny v rozkroku, které mohou jít až do krve. I tohle je možná součást běhání, ale vždy se dá najít řešení. Zabránit tření a nadměrné vlhkosti lze aplikací gelů, zdravotnických přípravků na kůži a koupí vhodného oblečení.

Jak zabránit krvavým bradavkám a černým nehtům?

Pro pánské osazenstvo jsou krvavé bradavky jednou z nejvíce bolestivých záležitostí spojené s během. Základním prvkem je používat náplasti, které jsou vyrobeny proti tření a pocení.

Černé nehty jsou další krásnou vedlejší odezvou běhu. Fakt, kterým se nechlubíte. Problém může být především v létě, když se nosí otevřená obuv. Problém s nehty vzniká z příliš malé běžecké obuvi a nevhodných ponožek.

Jak se vyhnout střevním patáliím?

Průjem a střevní křeče nejsou nikdy legrace. Pokud vás potkají venku při běhání, je to o to ještě horší. Základní pravidlo je, nezkoušejte nové potraviny před běháním. Následné zpracování může při běhání vyvolat nepříjemnou reakci. Vyhněte se jídlu s vysokým obsahem vlákniny - ovoce, zelenina a káva prostě ne, pokud máte často žaludek jako na vodě.

Pokud potřebujete před vyběhnutím něco zakousnout, vyberte si toast nebo banán. Dejte si asi dvě hodiny na trávení, aby se zabránilo podráždění žaludku.

Musím nosit spodní prádlo?

Záleží na každém, jde o osobní preferenci, která se při společenské konverzaci často neřeší. Většina kraťasů má vestavěné spodní prádlo, ale mnoho běžců raději nosí ještě jednu ochrannou vrstvu. Každý má svoji volbu, hlavní je, aby vše zůstalo na svém místě a běžec byl v pohodlí. A okolí také.

Proč nemohu vypadat jako?

Běžci mají tisíce podob - postava, váha, výška, rozměry, věk, oblečení, styl, vytrvalost, rychlost. Neexistuje typické běžecké tělo, ale většina má svůj idol, kterému by se chtěli podobat, přiblížit. Je to jako snít o hračce, která je nedostižná, tudíž dospělí o ní nemluví. Nechtějí vypadat trapně. Při tom všem pamatujete na to základní - běhání přispívá vašemu zdraví. Srdce, játra, ledviny, plíce, dokonce i největší orgán v těle, kůže, mohou těžit z běhu. Jde o to, udržet celé tělo v kondici. Ta se projeví i ve vaší mysli a duši, což je určitě lepší než honba za nedostižným idolem.

Reklama

Související témata: