Hlavní obsah

Běhat ráno, nebo večer? Občas je dobré prolomit stereotyp

Každý z nás má pro své běžecké tréninky oblíbenou určitou část dne. Někdo se raději hýbe až večer, jiný vystřelí do dalšího skvělého dne hned zpod peřin. A někdo si dá pár kilometrů místo oběda. Preference jsou různé, každá denní doba má své výhody i nevýhody. Průzkumy ukazují, že každý běžec hodně tíhne ke své oblíbené hodině. Někdy ale může být užitečné nahlédnout i do šálků, které neobsahují přesně vaši kávu. Pojďme se podívat, jaké to může mít výhody.

Foto: Profimedia.cz

Vybíhat raději ráno, nebo pozdě večer?

Článek

Běh ranních ptáčat

Jistě také znáte pár těch po ránu až nesnesitelně aktivních jedinců, kteří srší energií, zatímco vy ještě bojujete s peřinou, která vás odmítá pustit ze svých chtivých spárů. Vyběhnout ráno může mít své výhody. Pokud si přivstanete, nebudete muset večer kvůli tréninku odříct ani jeden večírek či návštěvu. Den ještě pořádně nezačal, telefony s důležitými hovory se ještě nerozdrnčely a ani manželka vás nemůže poslat na nákup, protože je ještě zavřeno. Příroda se začíná probouzet, ptáčci pějí své písně a vzduch se naplňuje alergenními pyly. Co více si přát, že? Někdo si takové ráno dopřává skoro každý den. Jiní pouze občas a jen s obrovským sebezapřením. Pokud na takové experimenty nemáte nervy, raději se do nich nepouštějte. Mohlo by se také stát, že dokážete jen v pětiminutových intervalech zamačkávat budík, vstanete pozdě jako vždy a navíc nevyspalí a naštvaní, že jste promeškali trénink.

Běh poledních asketů

Na tréninku vprostřed dne něco je. Nemusíte kvůli němu ani dříve vstávat, ani odmítat výzvy kamarádů s poselstvím „pojď na jedno". Čeho se ale o polední pauze vzdát naopak musíte, je oběd. Pokud aplikujete běh v rámci odtučňovací kůry, je to naprosto v pořádku. A výhodou je i to, máte-li v zaměstnání sprchu. Ale nebudete se po tréninku cpát někde narychlo v poklusu nějakými blafy z fastfoodu, že ne?!

Běh milovníků temnoty

Večerní trénink má také své kouzlo. Vzduch pomalu vychládá, příroda i stroje v továrnách pomalu utichají (to druhé pouze v případě, že nejedou na čtyř směnný provoz) a vy můžete vyběhat starosti a stresy všedního dne. Výhodou je, že únava na sklonku dne vyústí také v lepší spánek a hlava i plíce se vám krásně vyčistí. Nevýhodou samozřejmě je, že se po únavném dni musíme trochu přemlouvat a někteří z nás si dokáží trénink i poručit, avšak už se neposlechnou. Sice vám můžou chybět přátelské bujaré oslavy na počest konce pracovního dne, na druhou stranu: kdo vám brání najít si přátele z řad běžců-večerníků?

Určitě se shodneme na tom, že den je vlastně krásný celý a každá jeho část má určitý přínos pro to naše trénování. Každý máme v oblibě běhat v jinou dobu, čas od času je ale vhodné změnit alespoň na chvíli zavedenou rutinu. Ať už je to prolomení stereotypu, nebo jako reakce na klimatické podmínky. Až budou v poledne panovat tropická vedra, bude zřejmě nejsnazší řešení odbýt si trénink brzy ráno, v poledne jít s přáteli na oběd a na sklonku dne s nimi navštívit nějaké to restaurační zařízení.

Kterou část dne máte pro trénink nejraději?
Ráno.
39,4 %
Polední přestávku.
4,5 %
Večer.
56,1 %
Celkem hlasovalo 378 čtenářů.

Reklama

Související témata: